С настъпването на топлите дни тиквичките се завръщат на трапезата като любим зеленчук за българските семейства. Вместо традиционните пържени тиквички с чесън или мусака, все по-често се търсят леки, но питателни рецепти с модерна интерпретация. Днес ви представяме една от тях – кюфтета от тиквички и овесени ядки, която съчетава вкуса на домашната кухня със здравословен подход към храненето.
Рецепта: Кюфтета от тиквички и овесени ядки
Необходими продукти (за 10-12 кюфтета):
- 2 средно големи тиквички (около 500 г)
- 1 ч.ч. фини овесени ядки
- 1 яйце
- 1 малка глава лук
- 2 скилидки чесън
- 50 г бяло сирене (по желание)
- 2 с.л. ситно нарязан копър
- Сол, черен пипер и щипка чубрица
- 1/2 ч.л. бакпулвер (за пухкавост)
- 2-3 с.л. галета (ако сместа е много влажна)
- Зехтин или олио за намазване/пържене
Начин на приготвяне:
- Настържете тиквичките на едро ренде, посолете ги леко и оставете да се отцедят за 15-20 минути. След това ги изстискайте добре с ръце или тензух.
- Добавете към тях ситно нарязания лук, чесън, овесените ядки, яйцето, сиренето (ако използвате), копъра и подправките.
- Разбъркайте добре. Ако сместа е прекалено рядка, добавете галета, докато се сгъсти до форма, подходяща за оформяне на кюфтета.
- Оставете сместа да престои 10-15 минути – овесените ядки ще поемат влагата и ще направят кюфтетата по-стабилни.
- С мокри ръце оформете кюфтенца. Можете да ги:
- Изпечете във фурна на 200°C, върху хартия за печене, леко намазана с мазнина – около 25 минути, като ги обърнете на половината време.
- Изпържите в малко мазнина на средно силен огън – до златист цвят.
С какво да ги поднесете?
Кюфтетата от тиквички и овесени ядки вървят прекрасно с:
- Леко кисело мляко с чесън и копър
- Домашен таратор
- Прясна салата от домати, краставици и магданоз
- Дип от авокадо или хумус
Защо да изберем тази рецепта?
- Без пържене (ако се пекат) – подходяща за хора, които следят калориите
- Богати на фибри – благодарение на овесените ядки
- Подходящи за деца – без тежки подправки и мазнини
- Лесна за адаптиране – можете да добавите морков, настърган картоф или друг зеленчук
Тази рецепта е още едно доказателство, че здравословното хранене не означава безвкусна или скучна храна. Кюфтетата от тиквички и овесени ядки са не само вкусни и леки, но и идеални за летните дни, когато тялото ни жадува за нещо свежо и ненатоварващо.
Опитайте и споделете вкуса на модерната българска кухня у дома!
Присъединете се към нашия Телеграм




