Летен хит: Кюфтета от тиквички и овесени ядки без пържене

Здравословна рецепта с балансиран вкус и лекота – идеална за семейната трапеза

0
1099
Кюфтета от тиквички и овесени ядки
Кюфтета от тиквички и овесени ядки. Снимка: Архив

С настъпването на топлите дни тиквичките се завръщат на трапезата като любим зеленчук за българските семейства. Вместо традиционните пържени тиквички с чесън или мусака, все по-често се търсят леки, но питателни рецепти с модерна интерпретация. Днес ви представяме една от тях – кюфтета от тиквички и овесени ядки, която съчетава вкуса на домашната кухня със здравословен подход към храненето.

Рецепта: Кюфтета от тиквички и овесени ядки

Необходими продукти (за 10-12 кюфтета):

  • 2 средно големи тиквички (около 500 г)
  • 1 ч.ч. фини овесени ядки
  • 1 яйце
  • 1 малка глава лук
  • 2 скилидки чесън
  • 50 г бяло сирене (по желание)
  • 2 с.л. ситно нарязан копър
  • Сол, черен пипер и щипка чубрица
  • 1/2 ч.л. бакпулвер (за пухкавост)
  • 2-3 с.л. галета (ако сместа е много влажна)
  • Зехтин или олио за намазване/пържене

Начин на приготвяне:

  1. Настържете тиквичките на едро ренде, посолете ги леко и оставете да се отцедят за 15-20 минути. След това ги изстискайте добре с ръце или тензух.
  2. Добавете към тях ситно нарязания лук, чесън, овесените ядки, яйцето, сиренето (ако използвате), копъра и подправките.
  3. Разбъркайте добре. Ако сместа е прекалено рядка, добавете галета, докато се сгъсти до форма, подходяща за оформяне на кюфтета.
  4. Оставете сместа да престои 10-15 минути – овесените ядки ще поемат влагата и ще направят кюфтетата по-стабилни.
  5. С мокри ръце оформете кюфтенца. Можете да ги:
  • Изпечете във фурна на 200°C, върху хартия за печене, леко намазана с мазнина – около 25 минути, като ги обърнете на половината време.
  • Изпържите в малко мазнина на средно силен огън – до златист цвят.

С какво да ги поднесете?

Кюфтетата от тиквички и овесени ядки вървят прекрасно с:

  • Леко кисело мляко с чесън и копър
  • Домашен таратор
  • Прясна салата от домати, краставици и магданоз
  • Дип от авокадо или хумус

Защо да изберем тази рецепта?

  • Без пържене (ако се пекат) – подходяща за хора, които следят калориите
  • Богати на фибри – благодарение на овесените ядки
  • Подходящи за деца – без тежки подправки и мазнини
  • Лесна за адаптиране – можете да добавите морков, настърган картоф или друг зеленчук

Тази рецепта е още едно доказателство, че здравословното хранене не означава безвкусна или скучна храна. Кюфтетата от тиквички и овесени ядки са не само вкусни и леки, но и идеални за летните дни, когато тялото ни жадува за нещо свежо и ненатоварващо.

Опитайте и споделете вкуса на модерната българска кухня у дома!

Присъединете се към нашия Телеграм

Ако вали на 30 май – какво вещае дъждът на св. Емилия?

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, напишете вашия коментар!
Моля, напишете името си тук