Има рецепти, които не просто засищат глада – те събуждат спомени, събират семейства и носят уюта на родния дом. Домашната питка със семена е именно такава – златиста, мека и ароматна, тя е почетен гост на всяка трапеза. Подходяща както за делник, така и за празник, тя се приготвя лесно и бързо, но оставя усещане за специален момент. В следващите редове ще ви покажем как с малко продукти и много сърце да сътворите не просто хляб, а истинска топлина за близките си.
Необходими продукти:
500 г брашно (тип 500 или 650)
1 пак. суха мая (7 г) или 25 г прясна
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
250 мл хладка вода
50 мл олио
1 яйце (за намазване)
Семена по избор за поръсване: ленено, сусам, слънчогледово, маково
Начин на приготвяне:
Активирайте маята:
В купичка смесете маята, захарта и малко от водата. Разбъркайте и оставете за 10 минути, докато маята се „събуди“.
Замесете тестото:
В голяма купа сложете брашното и солта. Добавете активираната мая, останалата вода и олиото. Омесете меко, еластично тесто. Ако е твърде лепкаво, добавете още малко брашно.
Оставете да втаса:
Покрийте купата с кърпа и оставете тестото да втаса за около 1 час, докато удвои обема си.
Оформете питката:
Намажете тава с мазнина. Оформете тестото – може да го направите на класическа кръгла питка или да оформите топчета и да ги подредите като венец. Покрийте и оставете за второ втасване – още 15–20 минути.
Намажете и поръсете:
Разбийте яйцето и внимателно намажете питката. Поръсете обилно със семената по избор.
Изпечете:
Печете в предварително загрята фурна на 180°C (без вентилатор) за около 35–40 минути, докато се зачерви красиво. Ако горната част започне да прегаря, покрийте с алуминиево фолио.
Сервирайте питката още топла с домашно сирене, мед или шарена сол. Ако искате по-здравословен вариант – заменете част от бялото брашно с пълнозърнесто и добавете шепа тиквени семки в самото тесто.
Присъединете се към нашия Телеграм
Ясен е мъжът, помел с тротинетка 2-годишно момченце в Плевен! Кой е той?




