Как да впечатлите с тиквички? Рататуй, който казва „уау“

Пъстро и ароматно ястие, достойно за гурме вечеря

0
77
Рецепта за рататуй
Рецепта за рататуй. Снимка: Искра.бг

Рататуй вече не е просто анимационен герой, а готварски хит в българските кухни. И ако досега сте смятали това френско ястие за сложно произведение на висшата кухня, време е да разбием този мит. Истината е, че рататуи е селско ястие – създадено да обединява градинските дарове в едно вълшебство от вкус и цвят.

Днес ви предлагаме лек, ароматен и напълно сезонен вариант – рататуи с тиквички. Подходящ е както за лятна вечеря на балкона, така и за впечатляващо ястие на гости.

Необходими продукти (за 4 порции):

  • 2 средно големи тиквички
  • 1 патладжан
  • 1 червена чушка
  • 1 жълта чушка
  • 3 домата (за резени)
  • 1 глава лук
  • 3 скилидки чесън
  • 400 мл доматено пюре или пасирани домати
  • Прясна мащерка и босилек
  • Зехтин
  • Сол и черен пипер на вкус
Рецепта за рататуй
Рецепта за рататуй. Снимка: Искра.бг

Начин на приготвяне:

  1. Пригответе соса: В тиган запържете нарязания лук и чесън до златисто. Добавете доматеното пюре, подправете със сол, черен пипер, мащерка и оставете сосът да къкри 10 минути на слаб огън.
  2. Нарежете зеленчуците: Тиквичките, патладжана, доматите и чушките се режат на тънки кръгчета с приблизително еднаква дебелина – около 3-4 мм.
  3. Сглобете ястието: В тава с диаметър около 26 см разстелете равномерно доматения сос. Отгоре, по спирала или концентрични кръгове, наредете зеленчуците последователно (тиквичка, патладжан, домат, чушка и така нататък), като леко ги застъпвате.
  4. Подправете и запечете: Полейте с малко зехтин, поръсете с още мащерка и босилек. Покрийте с фолио и печете в предварително загрята фурна на 180°C за около 40 минути. След това махнете фолиото и запечете още 10-15 минути до златиста коричка.

С какво да го поднесете?

Рататуи е самодостатъчен, но чудесно се комбинира с прясна франзела, козе сирене или чаша охладено бяло вино. За по-сериозен апетит – добавете варен булгур, ориз или киноа като гарнитура.

Тиквичките – звезда в градината и в чинията

Те са нежни, сочни и чудесно абсорбират вкусовете на останалите зеленчуци. Освен това са нискокалорични, богати на витамини и перфектни за летните месеци. Тази рецепта е отлична възможност да използвате тиквичките, които градината ви (или пазарът) щедро предлага.

Финални думи

Това е ястието, което събира в себе си простотата на селската кухня и елегантността на френската гастрономия. Не изисква месо, скъпи продукти или сложни техники – само любов към зеленчуците и малко търпение при нареждането. Резултатът? Рататуи, с който бихте впечатлили дори Густаво от „Рататуй“.

Присъединете се към нашия Телеграм

Готвят реформа при ТЕЛК пенсията! Край на фиктивните инвалидности

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, напишете вашия коментар!
Моля, напишете името си тук