
Житото е неразделна част от помените, извършвани на Задушница. В православната традиция то символизира възкресението и вечния живот. Според думите на апостол Павел житното зърно не може да оживее, ако първо не умре. Именно поради тази символика житото се приготвя и раздава в памет на починалите. Задушница е ден за почит към мъртвите, когато близките посещават гробовете, палят свещи и преливат с вино, като отправят молитви за упокоение на душите. Освен жито, за помен се раздават хляб, вино и други храни.
Необходими продукти
За приготвянето на жито за Задушница са необходими следните съставки:
500 грама жито
200 грама захар
100 грама орехови ядки
50 грама стафиди
Кора от един лимон
Едно пакетче ванилова захар
Пудра захар за поръсване
Начин на приготвяне
Житото се почиства добре, след което се измива няколко пъти под течаща вода, докато водата стане бистра. Залива се със студена вода и се оставя да заври. Вари се на слаб огън около час и половина, докато омекне. След сваряването водата се прецежда, а житото се разстила върху чиста кърпа, за да изсъхне напълно. Когато е напълно охладено, се смесва със захарта, счуканите орехи, стафидите, настърганата лимонова кора и ваниловата захар. Разбърква се добре, след което се разпределя в купички или поднос.
Накрая се поръсва обилно с пудра захар. По желание може да се украси с кръст, направен от орехови ядки, което допълва символиката на християнския обичай. На Задушница се посещават гробовете на починали близки. На гроба се прелива с вино, запалват се свещи и се носят цветя. Свещите символизират светлината на вярата, виното – кръвта на Христос, а тамянът – чистата молитва.
Според традицията житото и останалата храна за помен се раздават с думите „Бог да прости“, на което получателят отговаря „Бог да прости“. Раздаването на храна има символично значение – чрез добротата и споделянето на храна душите на починалите получават покой. През 2025 година в православния календар са отбелязани три Задушници:
– Голяма Задушница – 22 февруари, съботата преди Месни заговезни
– Черешова Задушница – 7 юни
– Архангелова Задушница – 1 ноември
На тези дни православните християни се събират, за да почетат паметта на своите починали близки и да отправят молитви за техните души.
Приготвянето на жито за Задушница е дълбоко символичен акт, който изразява вярата във вечния живот и надеждата за възкресение. Освен че е важна част от традицията, този ритуал носи утеха и смирение на живите, като ги свързва с паметта на техните предци. Спазването на тези обичаи е начин да почетем своите близки и да запазим връзката си с духовните ценности на православието.
За още новини вижте ТУК
Присъединете се към нашия Телеграм


