Борисов: Категорично сме против турската операция в Сирия!

0
202
Съветът по сигурността
Снимка: Правителствена информационна служба

„Категорично сме против турската операция в Сирия. Военната операция трябва да спре. Рискът от хуманитарна криза е много голям, а възникне ли такава, това означава нарастване на мигрантската вълна.“, обяви премиерът Бойко Борисов.

Той даде изявление пред журналисти след свикания тази сутрин Съвет по сигурността и проведената по-късно среща с президента Румен Радев по темата. Борисов подчерта, че страната ни настоява да бъдат прекратени военните действия, защото само дипломацията може да спре този конфликт.

На въпрос за изразената по-рано благодарност от турския външен министър за това, че България подкрепяла операцията в Сирия, министър-председателят беше категоричен, че никога не е давал положителна оценка на военната офанзива. Подкрепял е единствено споразумението за мигрантите.

Борисов отново обясни колко е важно за нашата страна то да бъде спазвано и се обърна към колегите си в Европейския съюз като им напомни, че когато се изказват, трябва да имат предвид, че България има морска и сухопътна граница с Турция.

„Ако в България влязат 50 000 или 100 000, или 200 000 мигранти, не знам какво изобщо ще се случи със страната. Докато Турция спазва на 100 % споразумението и то работи перфектно, съм длъжен заради нашата сигурност, да отстоявам тази позиция. Гърция има острови, има къде да ги слага, ако влязат в Странджа няколкостотин хиляди, не искам да се ангажирам с резултата.“, подчерта премиерът, цитиран от „Фокус“.

На въпрос за заплахата на ЕС да наложи санкции на южната ни съседка, министър-председателят обяви, че нашата държава ще претърпи милиарди загуби. В момента стокооборотът ни с Анкара е 5 млрд. долара годишно.

„Така че, надявам се дипломацията и обединените усилия на всички да дадат резултат. Да не забравяме, че Турция е държава-член на НАТО и тя може да иска задействане на чл. 5-ти. Тогава може да стане много интересно.“, каза още Борисов.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments