Русия обяви фондацията на Навални за „чуждестранен агент“

0
78
Алексей Навални. Снимка: Евгени Фелдман, Новая Газета/Wikimedia commons
Алексей Навални. Снимка: Евгени Фелдман, Новая Газета/Wikimedia commons

Русия обяви „Антикорупционната фондация“ на опозиционния лидер Алексей Навални за „чуждестранен агент“.

Действието на правосъдното министерство означава, че организацията вече ще бъде подложена на повече проверки от властите, предаде Би Би Си.

Организацията също така ще трябва ясно да посочи статута си на „чуждестранен агент“ във всички официални документи и може да бъде спряна.

Решението за това е взето въз основа на проверка, проведена от министерството на правосъдието. Не се посочва какво точно е установено при нея.

Навални, който на няколко пъти е повеждал протести срещу управлението на президента Владимир Путин, отрича фондацията му да е получавала пари от чужбина.

Той е задържан множество пъти и определя управляващата партия „Единна Русия“ като група „мошеници и крадци“.

Кандидатурата му за президентските избори през 2018 г. бе забранена от властите заради предишна присъда за злоупотреби, която не му разрешава да бъде претендент за поста. Навални отрича обвиненията и твърди, че проблемите му със закона за репресии от страна на Кремъл.

Поправките в законодателството за организациите с нестопанска цел са от 2012 г. Те създадоха статута на „чуждестранния агент“ – организация, която се занимава с политическа дейност и получава чуждестранно финансиране.

Протестите в Русия отпреди две години бяха свързани с публикации на ФБК, свързани с премиера Дмитрий Медведев и други представители на властта. В хода на последните демонстрации заради изборите в Москва това лято, руското следствие обяви, че започва дело срещу ФБК за пране на пари.

В регистъра към момента има 71 организации. Те трябва редовно да подават доклади за източниците си на финансиране, начина на изразходване на средствата и други. Критици обвиняват руските власти в потискане на гражданското общество, ограничаване на свободите и всяване на страх чрез тези мерки.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments