Как новите изисквания ще повлияят на цените на шопската салата?

В ресторантите ще бъде задължително да се посочва дали използваното сирене е имитиращо

0
66
Шопска салата
Шопска салата. Снимка:: Vivianli Kitchen, Youtube

Министерството на земеделието въвежда нови регулации за използването на имитиращи продукти в заведенията за обществено хранене. Според новите изисквания, в ресторантите ще бъде задължително да се посочва дали използваното сирене е имитиращо. Това е значителна промяна, тъй като в момента етикетите на продуктите в магазините са задължителни, но ресторантите не са длъжни да информират клиентите за вида на използваните съставки.

Каква е разликата в цените между истинското сирене и неговите имитации? Средната цена на имитиращото сирене е около 5 лева за килограм, докато реалното сирене може да струва между 15 и 20 лева за килограм, което е 3-4 пъти по-висока цена. Тази разлика в цената би могла да повлияе на цената на шопската салата в ресторантите, които използват имитиращи продукти.

При изчисления на разходите за една порция шопска салата, съставена от домати /150 гр/, краставици /150 гр/, сирене /50 гр/, лук /25 гр/, чушки /50 гр/ и олио /5 мл/, разликата в цената става особено видима. Средните цени на доматите и краставиците са около 4 лева на килограм, което означава, че 150 грама от тях ще струват около 0,70 лева. Лукът струва 1,49 лева за килограм, а 25 грама са около 0,05 лева. Чушките са около 3 лева за килограм, или 0,20 лева за 50 грама, а 5 мл олио струват около 0,02 лева.

Ако се използва сирене, 50 грама струват около 1 лев, докато 50 грама имитиращ продукт са само 0,25 лева. Това предполага, че салатата в ресторанти, използващи имитиращи продукти, трябва да бъде значително по-евтина в сравнение с тези, които използват истинско сирене. Въпросът е дали това наистина ще се отрази на цените и кой ще контролира спазването на новите изисквания.

В домашни условия, приготвянето на салата със сирене струва около 2 лева, докато с имитиращ продукт разходите са около 1,25 лева.

През първите четири месеца на тази година у нас са произведени 4365 тона имитиращи млечни продукти с растителни масла, в сравнение с 3634 тона през същия период на предходната година. Въпреки традиционното производство на млечни продукти в България, страната внася значителни количества сирена и извара от Германия, Полша, Нидерландия, Италия, Румъния и Белгия. През 2023 година вносът на млечни продукти и непреработено мляко е оказал натиск върху местното производство, което намалява поради ниските изкупни цени, налагани от изкупвачите на мляко.

Как ще разпознаваме имитиращите млечни продукти?

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, напишете вашия коментар!
Моля, напишете името си тук