Снимки на тротинетки в казани и тоалетни заляха Facebook

0
889
Eлектрически тротинетки
Снимка: Бисер Николов‎, Забелязано в София, Facebook

На 22 септември в столицата стартира услугата за споделено ползване на скутери и електрически тротинетки. Има няколко условия при употребата им – скоростта да намалява на 5 км/час в паркове, да не се карат по пешеходните зони като булевард „Витоша“ и да се паркират отговорно. Към момента от Столична община са осигурили  58 паркоместа.

Три седмици, след като тротинетките влязоха в употреба, те сякаш не се приемат добре. На снимки в социалната мрежа „Facebook“ се виждат тротинетки изхвърлени в казани или химически тоалетни, зарязани по поляни, по софийските улици и дори закачени на спирки на градския транспорт.

Стотици потребители на социалната мрежа се възмущават от кадрите. Коментарите варират от:

„Прост народ – слаба държава! Който го е казал, бил е абсолютно прав.“

„50 лв. е глобата, ако те хванат, че караш тротинетка по улиците или тротоарите! Определено доста мотивиращо за да може всичко да свърши така“.

„Ама аз се чудя защо са ви ги пуснали като знаят какви индианци сме в България“.

„Още не сме дорасли за „това“. Трябват поне още 100 години.“

„Това се превърна в състезание за най-голяма нелепица със зелена двуколка. Какво ли не видяхме.“

Още през първата седмица, през която модерните превозни средства бяха въведени в експлоатация, бяха получени и първите сигнали за тяхната кражба. След това стана ясно, че няма ясна регулация за тяхното ползване.

От сайта на Столична община пък обясняват, че за да използват Lime, потребителите трябва да изтеглят приложението, налично за Android и iOS, да намерят свободна тротинетка на картата и да я отключат чрез натискане на бутон и QR код. Когато карането завърши, потребителите трябва просто да следват инструкциите от приложението, за да прекратят карането и отговорно да паркират. Отключването на Lime струва 1,5 лв. и по 0,3 лв. за всяка минута каране.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments