Украйна е в състояние да изнася електричество за първи път от шест месеца насам

0
23
Война в Украйна
Война в Украйна. Снимка: Pixabay

Украйна отново е в състояние да изнася електричество. Това се случва за първи път от шест месеца насам, предаде „BBC“. Нейната енергийна инфраструктура се възстановява в момента след месеци на руски атаки. Те започнаха миналия октомври. 

Това доведе до прекъсвания на електрозахранването и планирани спирания на тока, оставяйки малки и големи градове в тъмнина през зимата.

Украйна беше принудена да спре износа на електроенергия, но сега отново ще може да продава излишната си енергия. Министърът на енергетиката Херман Халущенко подписа изпълнителна заповед, разрешаваща износа, въпреки че местните потребители остават приоритет.

Той каза, че системата разполага с допълнителен капацитет от почти два месеца и че украинците не са изправени пред ограничения.

„Най-трудната зима отмина“, обяви той. И добави:

„Следващата стъпка е да започнем износ на електроенергия, което ще ни позволи да привлечем допълнителен финансов ресурс за необходимата реконструкция на разрушената и повредена енергийна инфраструктура.“

Той също така похвали „титаничната работа“ на инженерите и международните партньори за възстановяване на системата. Миналия месец жители на Украйна посочиха пред „BBC“, че захранването става все по-надеждно.

„Градът се преобрази“, каза Инна Щанко, млада майка в Днепър. „Най-после уличното осветление се завръща и вече не е страшно да се разхождаш по улиците на града.“

Операторът на електрическата мрежа на страната „Укренерго“ предупреди, че Украйна не може да разчита, че руските атаки ще спрат. Те посочиха днес, че Русия е изстреляла повече от 1200 ракети и дронове по енергийните съоръжения досега по време на войната.

Компанията определи нападението като най-големия опит за разрушаване на енергийната система на европейска държава. В градовете в Украйна тази зима някои цивилни трябваше да използват центрове, известни като „центрове за устойчивост“, за да се стоплят по време на спирането на тока и минусовите температури. Центровете осигуряваха енергия и топлина, както и основни консумативи като храна и лекарства.

Всяка от топло- и водноелектрическите централи на Украйна е повредена, откакто Русия започна да атакува енергийната инфраструктура. Киев също загуби контрол над най-голямата атомна електроцентрала в Европа в Запорожие, която е в руски ръце.

През юни 2022 г. Украйна заяви, че се надява да донесе 1,5 милиарда евро (1,33 милиарда паунда) от износ на електроенергия за ЕС – нейният основен експортен пазар за енергия от началото на войната – до края на годината.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments