Деница Златева с прогноза за сериозно поевтиняване на природния газ

0
44
Деница Златева
Деница Златева. Снимка: Facebook

Директорът на „Булгаргаз“ Деница Златева съобщи, че се очаква днес да бъде внесена прогнозна цена на природния газ за април от 98 лева. Очакванията са тя да продължи да се понижава, като през следващите месеци намалението да бъде с нови 30%. Златева разясни пред „БНТ“, че така цената спрямо януари ще се понижи с цели 70 на сто.

Тя подчерта още, че това е нещо напълно нормално в края на отоплителния сезон. Традиционно цените на синьото гориво през лятото са по-ниски отколкото през зимата. А тези студени месеци природният газ е бил по-скъп заради нагнетеното синьо гориво в Чирен на висока цена.

Златева обясни и как се формира цената. На 10-то число „Булгаргаз“ внася своето предложение в Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ за следващия месец. В нея се включват както топлофикациите, така и всички дружества на свободния пазар, които имат сключени договори с „Булгаргаз“.

В КЕВР се представят и споразуменията за закупуване на природен газ, които дружеството има. А що се отнася до борсовия индекс, то се ценообразува спрямо него за месец напред.

Златева посочи също така, че работна група обсъжда какъв механизъм да бъде въведен за компенсиране на търговците. Защото в момента „Булгаргаз“ има нагнетени 300 милиона кубически метра в Чирен и затова през лятото няма да се нагнетява нов, защото хранилището е запълнено на 77%.

Към момента „Булгаргаз“ няма никакви задължения към държавата, бюджета или доставчиците. А най-големият длъжник си остава „Топлофикация-София“. Оттам са погасии 552 милиона лева за последните шест месеца, но дружеството все още дължи 700 милиона лева.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments