ВАС възстанови на поста уволнен МВР шеф

0
355
Стефан Банков
Снимка: Скрийншот "NOVA"

От Върховния административен съд /ВАС/ са възстановили на поста му уволнения през 2021 година директор на Дирекция „Вътрешна сигурност“ Стефан Банков. Той беше отстранен след няколко медийни изказвания срещу тогавашния министър на вътрешните работи Бойко Рашков и неговия заместник Емил Ганчев. Мотивът за освобождаването му – с изказванията си е нарушил Етичния кодекс на Министерството на вътрешните работи /МВР/.

В решението си от 22 март тази година съдът е записал, че изразеното несъгласие от Стефан Банков с действията на вътрешния министър и заместника му не трябва да бъде дисциплинарно нарушение. В съдебните мотиви пишело:

„Свободата на словото е част от фундаменталните принципи, върху които се гради всяко демократично общество и е едно от основните условия за неговия напредък и за развитието на всеки човек.“

Съдът пише още, че в конкретния случай изказването на директора може да бъде определено като критична позиция и не противоречи на Етичния кодекс. Според магистратите наложеното уволнение е имало отрицателни последици върху кариерата му, както е оказал и смразяващ ефект върху други служители от МВР, обезсърчил ги е да докладват неправомерно поведение.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments