Русе ще отбележи 130-ата годишнина от смъртта на великата българка Баба Тонка

0
74
Годишнина от смъртта на Баба Тонка
Годишнина от смъртта на Баба Тонка. Снимка: Община Русе

Русе ще почете 130-ата годишнина от смъртта на великата българка Баба Тонка. На 25 и 26 март Сдружение Български щит, с подкрепата на община Русе, ще проведе двудневно събитие в чест на посветилата безкористно живота си на родината Тонка Обретенова.

Останала в народната памет като Баба Тонка, през бурните години на революционното дело в България, смелата българка превръща дома си в сборище на революционери, а синовете си изпраща без сълзи един подир друг да се борят за свободата българска. Наричана от самите турци „Майка на бунтовниците“, Баба Тонка оказва всякаква подкрепа на революционерите – от превръщане на дома ѝ във военен щаб, до изпращане на храна и лекарства в затвора, от укриването на апостоли до събиране и съхранение на костите им, за да е вечна паметта им.

С разнообразие от дейности ще бъде отдадена заслужена почит на жената, превърнала се в свещен образ на Българската майка. Програмата ще се проведе в два дни.

На 25 март, събота, от 10:45 ще има посещение на Ивановските скални църкви, разположени в красивия каньон на природен парк Русенски Лом. Там ще могат да се разгледат различните църкви, параклиси и килии на повече от 8 века.

От 14:00 часа ще има открит урок по алпинизъм в Басарбово. 

В неделя от 08:00 часа ще се проведе обща и специализирана физическа подготовка в зала по бойни изкуства:

• строева подготовка – запознаване със строя, поведението на личния състав при придвижване и на място, отдаване на почит и поклон пред светини;
• обща физическа подготовка – издръжливост, пъргавост, сила;
• самозащита без оръжие – страйкинг (удари с ръце и крака), клинч (хвърляния) и борба (партер, ключове).

В 12:00 часа е предвидена официална церемония пред Паметника на Свободата:

– фолклорна програма с участието на Народен хор при Национално училище по изкуства „Проф. Веселин Стоянов“, гр. Русе
– полагане на венци

В 12:30 часа е организирано посещение на паметника на Ангел Кънчев и Къщата музей на Баба Тонка с беседа, подготвена и изнесена от историк.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments