Украйна ще получи финансиране от МВФ

0
44
МВФ
Снимка: Фейсбук

Международният валутен фонд /МВФ/ съобщи, че е постигнал споразумение с Украйна за финансиране на стойност 15,6 млрд. долара (12,8 млрд. паунда). Очаква се първият заем от организацията, който ще бъде отпуснат на засегнатата от война нация, да бъде одобрен през следващите седмици. Това ще бъде един от най-щедрите финансови пакети, които Украйна е получавала след инвазията на Русия до момента.

Наскоро МВФ промени разпоредба, която позволява отпускането на щедри заеми на държави, изправени пред „изключително висока несигурност“.

„Инвазията на Русия в Украйна продължава да оказва опустошително въздействие върху икономиката, като нейната активността се е свила с 30 % през 2022 г., голяма част от капиталовите запаси са унищожени, а прагът на бедност се е повиши,“, коментира в изявление официалният представител на МВФ Гавин Грей. Той допълни, че споразумението ще „мобилизира широкомащабно преференциално финансиране“ за Украйна с помощта на международни дарители и партньори, но не даде повече подробности.

Предстои предложението за финансирането да премине през окончателно одобрение от изпълнителния съвет на МВФ. МВФ очаква икономиката на Украйна да отбележи леко свиване или минимален растеж през тази година. Украинският министър-председател Денис Шмихал заяви, че финансирането ще помогне на страната да покрие всичките си критични разходи, да осигури макроикономическа стабилност, както и да засили сътрудничеството си и с други международни партньори.

Министърката на финансите на САЩ Джанет Йелън, която направи изненадващо посещение в Украйна миналия месец, каза:

„Една амбициозна и подходящо обусловена програма на МВФ е от решаващо значение за подкрепата на усилията на Украйна за реформи“.

САЩ са най-големият акционер в МВФ и най-крупният дарител на Украйна по отношение на отпуснати средства. По-рано тази година президентът Джо Байдън обяви, че са предвидени още близо половин милиард долара военна помощ за Украйна. Това е в допълнение към 112-те милиарда долара, отпуснати на размирната страна в рамките на 2022 г. Благодарение на военната помощ, която представлява над половината от разходите на САЩ за Украйна, се заплащат безпилотни самолети, танкове, ракети и други системи за боеприпаси, както и учения, логистика и разузнавателни дейности.

След началото на войната на Русия в Украйна през февруари миналата година в конфликта продължават да се наливат пари от цял свят. Миналата седмица МВФ обяви, че изпълнителният му съвет е одобрил промяна в разпоредбите, която позволява финансиране на държави, изправени пред „изключително висока несигурност“. Без да споменава Украйна, организацията поясни, че мярката ще бъде прилагана за държави, които изпитват „екзогенни сътресения, които са извън контрола на местните власти и обхвата на техните икономически политики“.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments