КЗП установи 150 нелоялни практики при големи търговци

0
49
Магазин
Магазин. Снимка: Pixabay

Комисията за защита на потребителите /КЗП/ извършва масирани проверки сред търговците. Председателят й Стоил Алипиев съобщи пред „БНР“, че са били установени тревожни факти. Нещо повече. Броят на констатираните нарушения надхвърля този на направените проверки.

Регистрираните нарушения са около 370 при 350 инспекции. Освен това са били установени около 150 нелоялни търговски практики и то при големи търговци. Останалите били свързани с по-леки нарушения. Всичко това било силно притеснителна тенденция, защото означава, че този проблем е бил пренебрегван и то дълго време.

По закон най-голямата възможна глоба, която може да бъде наложена, е 50 000 лева. Но тя не е с еднакво значение за всички търговци. За големите може да се каже, че тази сума не е съществена. Затова трябвало да се помисли санкциите да бъдат завишени от депутатите в следващото Народно събрание.

Констатираните нарушения били именно при големи търговци, защото те били обект на тези проекти. Това е така, защото те могат дори да изкривят пазара и да въвлекат всички останали. Затова и нелоялните търговски практики остават един от големите проблеми. Освен това те били допуснати в голям обем и се упражняват от търговци с голям пазарен дял – 50-60%. Всичко това създавало предпоставки за искуствено завишаване на цените.

Алипиев обясни, че по принцип една стока струва толкова, колкото даден потребител е съгласен да даде за нея. Но въпросът тук е дали той има избор или цената е следствие от това, че е бил подведен. Той даде примери с подвеждащи промоции и послания. Имало случаи, при които стоката дори била с 20-30% по-скъпа от други вериги.

Клиенти се привличали и със стоки на промоция, които изобщо ги няма в наличност. Така хората купували всичко останало, което им е необходимо, независимо каква е цената.

Алипиев съобщи също така, че нямат сигнали инспектори да е било направен опит да бъдат „мотивирани“, за да не съставят акт. Резулатите се очаквали 8 дни след проверките. Очакванията са те да дадат желания резултат, но процесът бил дълъг и се очаквало това да се случи след 1-2 месеца.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments