Министър Пулев: МИР ще подкрепи развитието на индустриалните зони в България с 212,5 млн. лева

0
60
Министър Александър Пулев
Министър Александър Пулев. Снимка: Министерство на иновациите и растежа

212,5 млн. лeва ще бъдат заделени за подкрепата на развитието на индустриалните зони и паркове в България по Плана за възстановяване и устойчивост /ПВУ/. Това съобщи министърът на иновациите и растежа Александър Пулев и уточни, че минималната безвъзмездна помощ за проект е 3 млн. лева, а максималният размер – 40 млн. лева.

Това е четвъртата мярка по ПВУ, която Министерството на иновациите и растежа /МИР/ ще отвори. По програмата „AttractInvestBG“ ще могат да кандидатстват всички оператори на индустриални зони и паркове в страната – държавни, общински, съвместни и частни, новосъздадени или в напреднал етап на развитие. Кандидатите могат да участват индивидуално за вътрешната инфраструктура, или в партньорство за довеждаща, в зависимост от нейните елементи.

Средствата ще бъдат отпускани за изграждане, реконструкция и рехабилитация на вътрешна техническа инфраструктура в границите на индустриалния парк или зона – улици, алеи, паркинги, площади, железопътни линии, преносни проводи и съоръжения и др.

Операторите ще могат да изграждат и научно-изследователска инфраструктура – сгради и помещения за осъществяване на научно-изследователска дейност и лаборатории за изпитвания и тестове. Мярката дава възможност и за изграждане на екологична вътрешна инфраструктура – зарядни станции на слънчеви батерии за електромобили.

„Целта на инвестициите по мярката е да се стимулира икономическият растеж, да се създадат нови работни места и да се увеличи експортният капацитет на страната, като се създадат благоприятни условия за инвеститорите в индустриалните зони и паркове чрез изграждане на довеждаща и вътрешна инфраструктура“, коментира министър Пулев.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments