Анкета показва: Повечето демократи не искат Байдън да управлява отново

0
42
Президент Джо Байдън
Президент Джо Байдън. Снимка: U.S. Mission to NATO, Facebook

Мнозинството от демократите в САЩ са на мнение, че един мандат е достатъчен за президента Джо Байдън, въпреки че той демонстрира силното си желание да бъде преизбран през 2024 г. Това стана ясно от ново проучване, проведено от Центъра за изследване на обществените отношения на “Associated Press”- NORC, според което само 37% от демократите твърдят, че са съгласни той да се кандидатира за втори мандат, което на практика е по-малко от 52%.

Макар американският държавен глава многократно да е изтъквал законодателните си победи и способността си да управлява страната хладнокръвно, проучването показва, че сравнително малко пълнолетни американски граждани му дават висока оценка за горепосочените две неща. Последвалите допитвания с анкетираните сочат, че мнозина смятат, че възрастта на 80-годишния лидер е сериозен недостатък, като анкетираните изтъкват като негативизъм здравословното му състояние, походката му, гафовете, които често прави, и факта, че една от най-напрегнатите длъжности в света би била по-подходяща за някой по-млад човек с подобни амбиции.

„Честно казано, смятам, че той е твърде стар. Тази длъжност би трябвало да се поеме от някой по-млад“, казва Сара Оверман, 37-годишна анкетирана гражданка с демократични възгледи, която работи в сферата на образованието в Северна Каролина.

Утре, когато е планирано президентът да произнесе годишната си реч, известна под името „За състоянието на съюза“, той ще има възможност да се изправи срещу фундаменталните съмнения относно своята компетентност да управлява страната и занапред. До момента Байдън се уповаваше основно на досегашната си свършена работа, твърдейки убедено, че е повече от подходящ за тази длъжност. В случаите, когато е бил запитван дали може да се справи с отговорностите на поста си, предвид своята напреднала възраст, държавният глава често е отговарял така, сякаш приема предизвикателство и подканва нацията да види с очите си как той ще се справи.

Кандидатите на Демократическата партия се представиха по-добре от очакваното на междинните избори през 2022 г., което е доказателство за посланието и стремежа на Байдън да защитава демокрацията и да насърчава развитието на средната класа. Демократите разшириха контрола си върху Сената с едно място и бяха на косъм да загубят мнозинството си в Камарата на представителите. Като цяло мнозинството от демократите все още одобряват работата, която Байдън върши като президент, но все пак са убедени, че той не бива да бъде преизбран, въпреки изборните му резултати. Едва 22% от пълнолетните американци смятат, че той трябва да се кандидатира отново. Спадът сред демократите, които подкрепят идеята лидерът да се кандидатира отново за президент, изглежда е концентриран сред по-младите хора. Според проучването сред демократите на възраст 45 и повече години 49% са на мнение, че Байдън трябва да се кандидатира отново.

Избирателите, подкрепящи републиканците, също масово смятат, че Байдън не е най-подходящият кандидат за поста от Демократическата партия. 76-годишният Джон Родригес подкрепя Тръмп и предполага, че Байдън просто изпълнява нарежданията на своите приближени. Според него това създава сериозно предизвикателство за един президент, който е обещал да обедини страната.

„Вярвам, че не той е фигурата, която командва. Той е просто марионетка, на която се казва къде да отиде и какво да каже,“, споделя още Родригес, който живее във Флорида.

Изглежда обаче, че основното препятствие по пътя към победата за Байдън може да се окажат избиратели като Викрам Джоглекар, на 46 г., който работи в софтуерната индустрия в Остин, Тексас. Мъжът споделя, че е подкрепил президента през 2020 г., но сега се чувства разочарован от него.

„Не зависи от мен да решавам дали някой трябва да се кандидатира или не. Не знам кой ще бъде на изборите, но се надявам, че това ще бъде някой по-добър кандидат от неговата партия“, твърди Джоглекар.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments