Проучват се възможностите за изграждане на завод за производство на компоненти за електромобили

0
51
Министър Никола Стоянов
Министър Никола Стоянов. Снимка: МИИ

Правят се проучвания на възможностите за направата на завод за производство и сглобяване на автомобилни компоненти за електрически превозни средства у нас. Очакванията са инвестициите да са повече от 40 милиона евро, а броят на новите работни места да достигне 800. Проектът беше представен на министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов от представители на ръководството на чуждестранна компания. На този етап вече са били проведени срещи за проучване на възможните места за изграждане на завода.

„Българският автомобилен сектор е един от най-бързо развиващите се и компаниите планират нови разширения – всичко това е доказателство за конкурентоспособността на икономиката и опциите, които можем да предоставим.“, каза министър Стоянов.

Фирмите в областта на електрониката, електротехниката, информационните технологии, химическата промишленост и други подобни отчитат добри резултати, смята той.

„България може да предложи висококвалифицирани кадри, но ние се интересуваме от привличането на инвеститори, които са готови да заплатят адекватно техния труд.“, продължава Стоянов.

Министърът представи индустриалните зони на България като сфера за инвестиции и плановете на Министерството на икономиката и индустрията /МИИ/ за тяхното развитие. Той изтъкна силните страни на държавата ни като място за инвестиции и обеща пълна административна подкрепа за решението за стартиране на новия проект у нас.

На разговорите присъстваха ръководителят на Службата за търговия и икономика в Генералното консулство на България в Мюнхен Стефан Йонков и представители на баварска компания за инвестиционно консултиране, включена в проекта.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments