КПКОНПИ проверява бивш вътрешен министър за пране на пари

0
54
Прокуратура, съд
Прокуратура, съд. Снимка: Прокуратура на Република България

КПКОНПИ започва проверка срещу бивш вътрешен министър, който е депутат и в настоящото Народно събрание. Това става ясно от съобщение на Софийската градска прокуратура /СГП/.

Вчера в СГП е бил подаден сигнал, в който се твърди, че бивш министър на вътрешните работи и настоящ народен представител от 48-мия парламент е осуетявал наказателно преследване и е замесен в схема за пране на пари.

Твърденията за евентуално извършени престъпления са за това, че той е разпоредил на свои подчинени да не се докладват в Прокуратурата, ДАНС и КПКОНПИ материали по преписка за установени съмнителни финансови транзакции от държава извън Европейския съюз към сметка на физическо лице в българска банка.

Втората група твърдения са за евентуална съпричастност на бившия вътрешен министър и към престъпления против финансовата система – пране на пари. В съобщението от Прокуратурата се пише:

„На 17.01.2023 г. в СГП е подаден сигнал, в който са изложени твърдения, че бивш министър на вътрешните работи и настоящ народен представител от 48-ото Народно събрание е съпричастен към осуетяване на наказателно преследване и пране на пари. Твърденията за евентуално извършени престъпления са за това, че бившият министър на вътрешните работи е разпоредил на свои подчинени да не се докладват в Прокуратурата, ДАНС и КПКОНПИ материали по преписка за установени съмнителни финансови транзакции от държава извън Европейския съюз към сметка на физическо лице в българска банка. Втората група твърдения са за евентуална съпричастност на бившия министър на вътрешните работи към престъпления против финансовата система – пране на пари.

На основание чл. 145 от Закона за съдебната власт наблюдаващият прокурор е разпоредил извършването на проверка от страна на органите на КПКОНПИ. За резултатите обществеността ще бъде информирана.“

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments