Поредната политическа манипулация на ГЕРБ: Какво се крие зад обвиненията, свързани с NEXO?

0
373
Бойко Борисов
Бойко Борисов. Снимка: ГЕРБ

През последните дни нашумя компанията, търгуваща с криптовалута, NEXO. Прокуратурата и МВР влязоха в четвъртък сутринта в офисите на фирмата. Говорителят на главния прокурор Сийка Милева и ръководителят на отдел „Киберпрестъпност“ Светослав Василев разкриха, че разследват организирана престъпна група, пране на пари, данъчни престъпления, престъпления, свързани с предоставяне на банкова дейност без необходимия лиценз, както и компютърни измами.

Платформата е легитимна и е започнала дейността си през 2018 година, когато управлява ГЕРБ. Тя дава възможност да се кредитират или предоставят лихви, ако се дадат собствени криптоактиви. Съмненията за компанията са, че се е държала като банка без да има лиценз – отпускала е и е давала заеми.

„Каква връзка има NEXO в политическа обстановка в България? Добре е да се провери дали има финансиране на „Продължаваме промяната“ от лица, свързани с компанията. Въпросът ни е доколко тази компания е имала отношение с българската политика. Сформирането на кабинет е стъпка към излизането от политическата криза, но не и излизане от политическата криза – както видяхме с предишното редовно правителство. Това да направиш кабинет – само по себе си не ти решава проблемите“, това каза в интервю Тома Биков от ГЕРБ по „БНТ“ преди няколко дни.

От Искра.бг отговаряме на депутата Биков, че връзката на NEXO е с техния лидер на ГЕРБ – Бойко Борисов. От партията явно се опитват да спекулират със ситуацията, след като разследването е все още в своя начален стадий. В момента изказванията на ГЕРБ може да се определят като „Крадецът вика: дръжте крадеца!“.

NEXO е била основана от Антони Тренчев-син, който е лице на криптобанката. Той вероятно ще стане обвиняем в близките дни за създаването на поредната схема с криптовалути за милиарди. Тренчев-баща обаче е бил известен като агент “Петров” на Второ главно управление на ДС. Той е бил дългогодишен съдружник с Бойко Борисов от фирмените регистри, посочва разследване на „Биволъ“.

През 1997 година Тренчев е станал управител на фирмата “Джи енд би травъл къмпани” заедно с Бойко Борисов. Лидерът на ГЕРБ е бил премахнат като управител след 10 години през 2007, което показва съдружията на Антони Тренчев и Бойко Борисов.

През 2007 “Делта Травъл”, преименувана на “София Делта”, е станала съдружник в “Джи енд би травъл къмпани” заедно с Бойко Борисов. По това време бъдещият главен секретар на МВР и премиер на България се е занимавал и с охранителен бизнес. Съдружието на Борисов с генералската фирма и Тренчев показва и формалната му връзка с него.

До този момент бившият премиер Борисов насочва „нарочно“ вниманието върху даренията от служители на криптокомпанията към други политически партии, но не и към ГЕРБ и никъде не споменава за дългогодишното си съдружие с Тренчев-баща.

Тези задкулисни групировки всъщност управляват държавата по време на ГЕРБ и явно продължават дейността си и сега, но за сметка на българския народ. Гражданите трябва да осъзнаят политическите игрички на Бойко Борисов, прекратявайки порочните му схеми и задкулисни игри, превръщайки България в една достойна европейска държава.

Сега стана ли Ви ясно, г-н бивш ДПС-ар Тома Биков, кой и коя политическа партия е свързана с NEXO? Понеже сте от ГЕРБ, може да прочетете написаното два пъти…

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments