Ивайло Мирчев: С огромна подкрепа НС прие законопроект, с който ще защити енергийната сигурност (ОБНОВЕНА)

0
65
Народно събрание
Народно събрание. Снимка: Facebook

С огромна подкрепа парламентът прие законопроект на „Демократична България“ /ДБ/, с който ще бъде защитена енергийната сигурност на страната. Това съобщи в профила си в социалната мрежа Facebook депутатът от ДБ Ивайло Мирчев, който публикува и снимка от гласуването. От нея става ясно, че против са били само от ПП „Възраждане“

Гласуване
Гласуване. Снимка: Ивайло Мирчев, Facebook

Мирчев обясни, че законопроектът ще позволи държавата да поеме оперативен контрол върху стратегически обекти на енергийната инфраструктура.

Това представлява инструмент на държавата да се намеси в обект на критичната инфраструктура, свързана с нефт в случай на заплаха за сигурността на България.

„С приетото днес повече няма да сме свидетели на извиване на ръце от страна на компании като Лукойл, пресконференции с министри, на които Лукойл диктуват условията, с които България трябва да се съобразява. Напротив – Лукойл ще се наложи да работи по правила, да си плаща данъците в страната и ще има срещу себе си силна държава, а не йесмени, прекланящи глава пред интересите на Лукойл“, подчерта депутатът. И допълни:

„Общият ефект от приетото в последните два дни от парламента ще е над 3 млрд. лв. повече приходи в българския бюджет, по-ниски цени на горивата и по-малко приходи в бюджета на Кремъл за продължаване на руската агресия в Украйна.“

Малко по-късно от „Демократична България“ съобщиха, че законопроектът е бил приет на второ четене със 141 гласа „за“. Те припомниха, че инициативата е била именно на Ивайло Мирчев, както и на Надежда Йорданова и група народни представители от ДБ. 

Според законопроекта, при наличие на заплаха за националната сигурност, злоупотреба с монополно положение или наложени ограничителни мерки от ЕС, ООН и прочие, държавата ще има възможност да поеме оперативното управление на дружеството. Поемането на контрола ще става чрез назначаване на особен представител от държавата

“Ние искаме силна държава, в която се работи по правилата, цените на горивата са адекватни, а руските и всички други компании си плащат данъците”, заяви Ивайло Мирчев от парламентарната трибуна.

Според него е недопустимо “Лукойл” да извива ръцете на България и публично да диктува на правителството при какви условия компанията би продължила работата си у нас. Той отхвърли обвиненията на “Възраждане”, че приетият законопроект означава национализация, посочвайки за сравнение доста по-строгия сходен закон в Германия

“Законопроектът ще направи България по-силна и адекватна държава, която може да се намеси при критична ситуация”, обобщи народният представител Мартин Димитров.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments