„Възраждане“: Хиляди ще останат без работа, ограничавайки капацитета на въглищните централи

0
33
"Възраждане". Снимка: "Възраждане"

„12000 работни места може да бъдат загубени, ако се изпълни частта от Плана за възстановяване до 2026 година и общо 27000 работни места до 2038 година.“

Това каза Искра Михайлова от „Възраждане“. По думите й няма нищо гарантирано в алтернативна посока.

„52% от енергийния микс се произвеждаха именно от въглищните централи преди дни, когато времето беше по-студено. Представете си да ограничим капацитета им на 40% от 2026 г. или да ги няма изобщо. Ние имаме достъп от тези централи, за да има нормални цени за бита. От една страна те дават евтина електроенергия, от друга страна част от средствата за компенсация на бизнеса, който е на свободния пазар, идват именно от въглищните централи, а също така все още имаме износ“, коментира Михайлова пред „БНТ“.

Затова от „Възраждане“ още в началото на 48-то Народно събрание внесоха проект на решение, с което се иска промяна на Плана за възстановяване и устойчивост /ПВУ/ в частта „Енергетика“. Те настояваха по-конкретно на текстовете, в които се казва, че до 2026 година държавата трябва да намали с 40% капацитета на въглищните централи, а до 2038 година да ги затворим.

„От повече от 10 години е отворен този разговор в общественото пространство, зеленият преход върви, а решения няма. Спешно трябва да бъдат извадени тези ангажименти, защото не можем да ги изпълним и може да търпим санкции“, категорична е Михайлова.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments