3D принтирани органи ще могат да лекуват болни на Марс

0
86
Изкуствена кост. Снимка: ЕКА
Изкуствена кост. Снимка: ЕКА

Европейската космическа агенция (ЕКА) тества създаване на изкуствени кости и органи за мисиите до Марс. Това са съобщили оттам, предаде „Вести.бг“. 3D принтирането им може да е едно от решенията за лечения на травми и заболявания.

За условията на по-слаба или нулева гравитация специалистите са разработили нова „рецепта“ за кръвна плазма, която да бъде с по-висок интензитет. Необходимо е да се добавят и субстанции от водорасли и растения. Астронавтите пък ще имат възможност да ги отглеждат по време на пътешествията си. Друг ценен ресурс, които ще бъде лесно достъпен е кръвната плазма.

Вече няма да бъде невъзможно и създаването на изкуствена кост. Тя ще се принтира от стволови клетки с добавен калциев солфат, който ще служи за цимент. Материалът се абсорбира по време на техния растеж и се получава кост. Специалистите създали и кожа, която да се използва за присаждане.

Направени са експерименти и в условията на намалена гравитация. Те били успешни. Така астронавтите ще могат да реагират на всякакви спешни медицински случаи.

„Екипажът ще срещне много рискове и връщането у дома по-рано няма да е възможно. Да се носят всички нужни медицински провизии е невъзможно в ограниченото пространство и маса на космическия кораб. Чрез 3D биопринтиране екипажът ще може да реагира на медицинските спешни случаи. В случаи на изгаряне например, ще може да се принтира нова кожа, вместо да се взима от друго място от тялото на астронавта и така да се избегнат допълнителните наранявания“, коментира Томасо Гидини, ръководител на проекта.

По негови думи биоматериалът ще произлиза от самия астронавт. Така изчезват рисковете от отхвърляне на трансплантирането.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments