Асен Василев и Делян Добрев в спор за Закона за удължаване на бюджета

0
45
Асен Василев
Асен Василев. Снимка: Скрийншот от видео на "БНТ"

„Връщате през задната врата политиката на постната пица със съдействието на служебния кабинет“, обърна се съпредседателят на „Продължаваме Промяната“ Асен Василев към Делян Добрев от ГЕРБ по време на второто четене на удължителния закон за бюджета. Двамата влязоха в спор за очаквания държавен дълг за следващите години и за социалните плащания.

„Заради вашето управление на финансите, държавата я докарахте дотам, че в следващите 3 години трябва да изтеглим 38 млрд. лева нов дълг“, обвини го Добрев.

Асен Василев сравни двете версии на консолидираната фискална програма за 2023 г., разработена от служебния кабинет – едната с бюджетен дефицит от 3%, другата – с 6,6%. По думите му разликата е 5,5 млрд. лева допълнителен дефицит във втората версия. Той отбеляза, че приходите в програмата, в която има повече харчене, са с 500 млн. лева по-малки. По думите му сега очевидно се връщаме към времената, когато не събираме данъци от определени фирми, когато раздаваме пари за поръчки на други определени фирми, а социалните разходи отиват обратно във фризера.

В отговор служебният министър на финансите Росица Велкова обясни откъде идва увеличението на капиталовите разходи и разходите за издръжка.

„Европейските средства, разходите по Плана за възстановяване не се усвояват, те се прехвърлят и се натрупват в следващата година, тъй като, ако не бъдат извършени тези разходи, няма да получим второ и трето плащане, защото има инвестиционни проекти, които трябва да се случат“, посочи тя.

„Следващата година е последна година на разплащане на стария програмен период, което също увеличава капиталовите разходи и води до увеличение на разходите за издръжка, тъй като част от европейските средства се разходват и чрез разходи за издръжка, а не само през капиталовите разходи“, допълни Велкова. Тя посочи, че вариантът на консолидирана програма, в който са постигнати 3% дефицит, е работен с допускането, че всички намалени ставки ще бъдат възстановени от 1 януари, но с приетите данъчни закони това си остава едно допускане.

„НАП и „Митници“ работят и постигат събираемост, данъчно-осигурителните приходи ще бъдат преизпълнени, но интересното е кои данъци ще бъдат преизпълнени и къде ще имаме неизпълнение, коментира финансовият министър. Ще имаме преизпълнение на осигурителните вноски, на данъка върху доходите на физическите лица, тъй като бяха увеличени възнаграждения, и другото увеличение е в авансовия корпоративен данък, посочи тя. Няма да изпълним ДДС в размер, предвиден от Народното събрание, но общо имаме преизпълнение на данъчно-осигурителните приходи“, допълни Велкова.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments