Анализ: Докато състезанието за Световната купа в Катар е в разгара си, планетата продължава да се върти

0
74
Световно първенство по футбол - Катар.
Световно първенство по футбол - Катар. Снимка: Пиксабей

Сокър – или футболът, за повечето от милиардите по света, които гледат Световното първенство този месец – не онагледява самото човешко общество с всичките му трудни проблеми, пише „Асошиейтед прес“. Но понякога играта е отражение на цялата планета – на нациите, техните спорове, техните стремежи и тези на множество малцинствени общности.

В началото на ноември, само седмици преди началото на най-силно наблюдаваното Световно първенство в историята на турнира в Катар, висши служители на ФИФА изпратиха писмо, призоваващо отборите „да оставят футбола да заеме централно място“. Президентът на ФИФА Джани Инфантино последва този призив в навечерието на откриващия мач с едночасова диатриба срещу всички, които критикуваха спазването на човешките права в страната домакин, условията, довели до смъртта на хиляди работници мигранти, строейки бляскавите нови стадиони на нацията и нейните позиция по проблемите на ЛГБТИ общността.

Феновете от цял ​​свят имат различна представа какво трябва да показва тази „централна сцена“. Много, но не всички, иранци, посещаващи мачове в Катар, искаха да изразят подкрепата си за протестиращите у дома. И те призоваха екипа да направи същото.

Други политически проблеми избухват бързо и яростно почти ежедневно. А извън балона на Световното първенство по футбол, самият свят продължава да върти някои от най-страшните си събития, както неизненадващи, така и изненадващи: войната на Русия в Украйна, масовите стрелби в Съединените щати и внезапното избухване на протести в Китай.

За спортния дух Джордж Оруел пише: „Винаги се изумявам, когато чувам хора да казват, че спортът създава добра воля между нациите и че ако само обикновените хора по света можеха да се срещнат помежду си на футбол или крикет, нямаше да имат склонност да се срещат на бойното поле.“

Твърдението му остава валидно до ден днешен. Русия беше отстранена от това Световно първенство, след като беше домакин на предишното през 2018 г., което отразява изолацията, пред която са изправени страната и нейните лидери заради инвазията в Украйна. Самата Украйна падна на последното препятствие за квалификация, като феновете в страната вероятно са по-загрижени за бомбардировките и оцеляването на фона на недостиг на електричество и вода, отколкото да гледат мачове в Катар.

Десетилетия на вражда между Съединените щати и Иран се просмукват в натрупването преди двете нации да изиграят критичен мач от Световното първенство във вторник, който може да доведе до напредък на една от страните към фазите на елиминациите. Футболната федерация на САЩ показа за кратко националното знаме на Иран в социалните медии без емблемата на Ислямската република, заявявайки, че този ход подкрепя протестиращите в Иран. Правителството на Техеран реагира, като обвини Америка, че е премахнала името на Бог от националния си флаг.

Вековният израелско-палестински конфликт, включително израелската окупация на земи, които палестинците искат за бъдеща държава, също беше включен в Катар, въпреки че нито един национален отбор не се състезава. Палестинското знаме и пропалестинските фенове бяха видни, докато израелските медии и фенове бяха по-малко добре дошли в арабска нация, която не нормализира отношенията си с Израел.

Докато Мароко завърши известна победа над високопоставените звезди на Белгия в неделя, вълнения избухнаха в белгийските градове, а също и в Нидерландия, където имигрантската северноафриканска общност отдавна е маргинализирана. Кметът на Брюксел  направи следния коментар:

„Това не са фенове. Това са бунтовници. Мароканските фенове са там, за да празнуват.“

Правата на ЛГБТИ са на преден план и в Катар, като страната е под микроскоп заради нейните права на човека и законите, криминализиращи хомосексуалността.

Играчите на Германия покриха устата си за снимката на отбора преди откриващия мач, за да протестират срещу ФИФА след ограничението за носене на лентата за ръка  с надпис „One Love“ от страна на ръководния орган. Спортните цветове на дъгата, символ на правата на ЛГБТИ общността, са ключов спорен въпрос. Някои европейски служители донесоха тези цветове на трибуните.

Катарските футболни фенове отговориха на протеста на Германия, като държаха снимки на бившия германски плеймейкър Месут Йозил, докато покриваха устата си. Това беше направено в чест на Йозил, роден в Германия, потомък на турски имигранти, който напуска националния отбор, след като стана мишена на расистки обиди и се превърна в изкупителна жертва за ранното отпадане на Германия от Световното първенство през 2018 г. Тогава Йозил  каза:

„Аз съм германец, когато печелим, но съм имигрант, когато губим.“

Да държим света извън спорта, както показаха този турнир и много световни първенства и олимпийски игри преди, е почти невъзможно. Това е особено вярно в един свръхсвързан свят, където всяка дума, всеки жест, всяко празнуване или изблик на ужас се увеличават за глобална публика.

Футболът наистина може да претендира за централно място, когато тези мачове се гледат и нервните системи на нациите преминават през изцеждащото устройство. Но ежедневните сложни проблеми никога не са далеч от повърхността, винаги готови да избухнат и да доминират. Оказва се, че останалият свят не свършва там, където започва футболното игрище.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments