Индия глоби технологичния гигант Google със 161 милиона долара за нечестни практики

0
37
Гугъл търсачка.
Гугъл търсачка. Снимка: Пиксабей

Индийските власти глобиха Google с 13 милиарда рупии (161 милиона долара; 144 милиона паунда) за използване на платформата си Android за доминиране на пазара, съобщава „BBC“. Регулаторът на конкуренцията в страната обвини технологичния гигант, че е сключил „едностранни споразумения“ с производителите на смартфони, за да гарантира доминирането на своите приложения. Органът нареди на Google „да престане и да се откаже“ от подобни практики. Компанията Google все още не е отговорила на обвиненията и не е платила глобата.

Комисията по конкуренцията на Индия заяви в изявление вчера, че Google „злоупотребява“ с лицензирането на своята операционна система Android за набор от смартфони, уеб търсения, сърфиране и видео хостинг услуги. В съобщението се казва, че Google влиза в принудителни споразумения с играчи в пространството, за да гарантира, че неговият пакет от приложения – като Google Chrome, YouTube, Google Maps и други – се използват.

В изявлението се добавя, че тази практика задушава конкуренцията и дава на Google непрекъснат достъп до потребителски данни и доходоносни рекламни възможности. В становището се казва още:

„На пазарите трябва да бъде позволено да се конкурират въз основа на заслуги и тежестта е върху доминиращите играчи (в настоящия случай Google), че поведението им не засяга тази конкуренция въз основа на заслуги.“

Google е изправен пред поредица от антитръстови дела в Индия и властите също така разследват поведението на Google на пазара на смарт телевизори и системата за плащания в приложението.

Разследването, свързано с Android, започна през 2019 г. след оплаквания от потребители на смартфони с Android. Случаят е подобен на този, с който Google се сблъска в Европа, където регулаторите наложиха глоба от 5 милиарда долара на компанията за използване на нейната операционна система Android, за да спечели нечестно предимство на пазара.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments