„Лоша ситуация“: Покачващият се щатски долар причинява болка по целия свят

0
94
Долари.
Долари. Снимка: Пиксабей

Разходите за живот в Кайро скочиха толкова много, че охранителят Мустафа Гамал трябваше да изпрати жена си и едногодишната си дъщеря да живеят с родителите му в село на 70 мили южно от египетската столица, за да спести пари, пише „Асошиейтед прес“. 28-годишният Гамал остава, работейки на две места, споделяйки апартамент с други млади хора и изключвайки месото от диетата си. „Цените на всичко са удвоени“, сподели той и е категоричен:

„Нямаше алтернатива.“

По целия свят хората споделят болката и разочарованието на Гамал. Търговец на авточасти в Найроби, продавач на бебешки дрехи в Истанбул и вносител на вино в Манчестър, Англия, имат едно и също оплакване: нарастващият щатски долар прави техните местни валути по-слаби, допринасяйки за рязкото покачване на цените на ежедневните стоки и услуги. Това усложнява финансовите затруднения във време, когато семействата вече са изправени пред недостиг на храна и енергия, свързани с инвазията на Русия в Украйна. Есуар Прасад, професор по търговска политика в университета Корнел, коментира:

„Силният долар влошава лошата ситуация в останалия свят.“

Много икономисти се тревожат, че рязкото покачване на долара увеличава вероятността от глобална рецесия през следващата година. Доларът е нараснал с 18% тази година и миналия месец достигна 20-годишен връх, според бенчмарка ICE U.S. Dollar Index, който измерва долара спрямо редица от ключови валути.

Причините за покачването на долара не са мистерия. За да се бори с растящата инфлация в САЩ, Федералният резерв повиши референтния си краткосрочен лихвен процент 5 пъти тази година и сигнализира за вероятни нови увеличения. Това доведе до по-високи лихвени проценти по широка гама държавни и корпоративни облигации на САЩ, привличайки инвеститори и повишавайки американската валута.

Повечето други валути са много по-слаби в сравнение, особено в бедните страни. Индийската рупия е спаднала с близо 10% тази година спрямо долара, египетската лира с 20%, турската лира с удивителните 28%.

60-годишният Джелал Калели продава бебешки дрехи и чанти за пелени в Истанбул. Тъй като той се нуждае от повече лири, за да купи вносни ципове и хастари на цени в долари, мъжът е принуден да вдигне цените за турските клиенти, които се борят да му плащат в силно намалялата местна валута. „Чакаме новата година“, заяви той и допълни:

„Ще преразгледаме нашите финанси и ще намалим съответно. Нищо друго не можем да направим.“

Богатите държави не са имунизирани. В Европа, която вече клони към рецесия на фона на растящите цени на енергията, 1 евро струва по-малко от 1 долар за първи път от 20 години, а британският паунд се срина с 18% спрямо предходната година. Паундът наскоро флиртува с паритета на долара, след като новият министър-председател на Великобритания Лиз Тръс обяви огромни намаления на данъците, които разтърсиха финансовите пазари и доведоха до отстраняването на нейния министър на финансите.

Обикновено държавите биха могли да извлекат известна полза от падащите валути, защото това прави техните продукти по-евтини и по-конкурентоспособни в чужбина. Но в момента всяка печалба от по-висок износ е заглушена, защото икономическият растеж се пръска почти навсякъде.

Нарастващият долар причинява болка в чужбина по няколко начина:

  • Това прави вноса на други страни по-скъп, добавяйки към съществуващия инфлационен натиск.
  • Притиска компаниите, потребителите и правителствата, които са взели заеми в долари. Това е така, защото е необходима повече местна валута за конвертиране в долари при извършване на плащания по заем.
  • Принуждава централните банки в други страни да повишават лихвените проценти, за да се опитат да подкрепят своите валути и да попречат на парите да избягат от техните граници. Но тези по-високи нива също отслабват икономическия растеж и повишават безработицата.

Казано просто: „Поскъпването на долара е лоша новина за световната икономика“, изтъкна Ариан Къртис от Capital Economics.

„Това е още една причина, поради която очакваме световната икономика да изпадне в рецесия през следващата година.“

В мръсния квартал на Найроби, известен с ремонта на автомобили и продажбата на авточасти, фирмите изпитват трудности, а клиентите са недоволни. След като кенийският шилинг падна с 6% тази година, цената на горивото и вносните резервни части се покачва толкова много, че някои хора избират да зарежат колите си и да използват обществен транспорт.

„Това беше най-лошото“, подчерта Майкъл Гачи, мениджър покупки в Shamas Auto Parts. „Клиентите се оплакват много.“

Въртящите се валути са причинявали икономическа болка по света много пъти преди. По време на азиатската финансова криза от края на 90-те години, например, индонезийските компании взеха големи заеми в долари по време на бума – след това бяха унищожени, когато индонезийската рупия се срина спрямо долара. Няколко години по-рано, рязкото песо причини подобна болка на мексиканските фирми и потребители.

Покачващият се долар през 2022 г. обаче е изключително болезнен. Това допринася за глобалния инфлационен натиск във време, когато цените вече бяха скочили. Смущенията на енергийните и селскостопанските пазари, причинени от войната в Украйна, увеличиха ограниченията на доставките, произтичащи от рецесията и възстановяването от COVID-19 пандемията.

В Манила 29-годишният Реймънд Манаог, който шофира колоритния филипински микробус, известен като джипи, се оплаква, че инфлацията – и особено растящата цена на дизела – го принуждава да работи повече, за да се издържа. Той изрази следното мнение:

„Какво трябва да правим, за да припечелим достатъчно за ежедневните си разходи. Ако преди пътувахме по нашите маршрути 5 пъти, сега го правим 6 пъти.“

В индийската столица Ню Делхи Равиндра Мехта процъфтява от десетилетия като брокер на американските износители на бадеми и шамфъстък. Но рекорден спад на рупията – в допълнение към по-високите разходи за суровина и доставка – направи ядките много по-скъпи за индийските потребители.

През август Индия е внесла 400 контейнера бадеми, което е спад от 1250 контейнера година по-рано, заяви Мехта. Той обясни:

„Ако потребителят не купува, това засяга цялата верига на доставки, включително хора като мен.“

Kingsland Drinks, една от най-големите фирми, които бутилират вино в Обединеното кралство, вече беше притиснат от по-високите разходи за транспортни контейнери, бутилки, капачки и енергия. Сега рязко растящият долар повишава цената на виното, което винарната купува от лозя в Съединените щати – и дори от Чили и Аржентина, които като много страни разчитат на долара за световната търговия.

Kingsland компенсира част от валутните си разходи, като е сключила договори за закупуване на долари на фиксирана цена. Но в един момент „тези инвестиционни фондове се изчерпват и трябва да отразявате реалността на по-слабия стерлинг спрямо щатския долар“, поясни Ед Бейкър, управляващ директор на компанията.  Или казано по-просто: Скоро клиентите просто ще трябва да плащат повече за виното си.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments