Иван Иванов: Ако не се случи нещо извънредно, до края на годината цените на газа няма да растат

0
40
Иван Иванов
Иван Иванов. Снимка: КЕВР

До края на годината цените на природния газ няма да растат, освен ако не се случи нещо извънредно в световен мащаб. Това коментира председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ Иван Иванов. Той участва кръгла маса за зеления преход, която се провежда в София, предаде „БТА“. На нея Иванов дори обяви, че се очаква следващия месец синьото гориво да поевтинее още.

Председателят на КЕВР припомни, че през октомври цената на природния газ е намаляла с 34%. Това се дължи на два фактора, като първият е, че е започнала да действа газовата връзка между България Гърция. Освен това цената на основната борса в Нидерландия също е паднала.

Иванов обясни, че в страните от Европейския съюз /ЕС/ газовите хранилища са запълнени почти на 90%. В България сме нагнетили 77 на сто от обема на хранилището в Чирен, но председателят на КЕВР вярвал, че то ще бъде запълнено на 100%. Освен това поради прозрачните процедури предложенията за закупуването както на втечнен, така и на тръбен газ били изключително атрактивни.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments