Украйна нанася тежък удар на Русия в регионите, които Москва се опитва да завземе

0
32
Знамена на Украйна и Русия
Знамена на Украйна и Русия. Снимка: Pixabay

Тъй като Владимир Путин губи все повече от украинската територия, която се опитва да анексира, вчера правителството му се опита да финализира формалностите по претенциите си към четири украински региона, нито един от които вече не е под пълния контрол на Русия. Вчера горната камара на руския законодателен орган – Съветът на федерацията единодушно одобри решението за анексиране на украинските региони Донецк, Херсон, Луганск и Запорожие в разрез с международното право, ден след като долната камара направи същото. Говорителят на Путин заяви, че се очаква президентът да подпише законодателната промяна по-късно през деня.

Военните сили на Киев обаче продължават да навлизат в някои от териториите, които Русия сега обявява за свои, което поражда въпросите дали все още Кремъл е в състояние да отблъсне адекватно съпротивата в тези райони, както и коя е новата граница на Русия след анексирането. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви в понеделник, че Москва трябва да „продължи да се консултира“ с местното население, преди да определи окончателно границите си. Как Русия планира да завладее изцяло четирите региона, които иска да обяви за свои, засега остава неясно, поне в краткосрочен план.

Миналата седмица Песков намекна, че Русия ще се опита да си върне територията по-късно, както и че в рамките на тази военна кампания вероятно ще се включат някои от 300 000-те запасни военнослужещи, призовани като част от „частичната мобилизация„, разпоредена от лидера миналия месец. По повод на това руският министър на отбраната Сергей Шойгу обясни вчера, че над 200 000 души са се присъединили към армията на страната след разпоредбата на президента, която предизвика бурни протести и принуди стотици хиляди хора, предимно млади мъже, годни да се бият, да избягат в съседните страни.

Засега украинските сили продължават да напредват с изненадващо успешната си контраофанзива, при която, по думите на един от украинските високопоставени служители, „всеки ден“ се освобождават все повече райони. В неделя Киев пое отново контрола над Лиман – важен логистичен железопътен възел в Донецк, който руската армия използва за насочване на войски и доставки на запад и на юг. Руското министерство на отбраната обяви, че е било принудено да отстъпи от Лиман, тъй като в противен случай е имало риск украинските сили да използват града като плацдарм за изтласкване на противниците им още по- далече на изток.

Победата при Лиман беше последвана от още успехи за украинската армия в Луганск и успех в настъплението на юг към Херсон през нощта  срещу вторник, когато Киев си възвърна градовете Давидов брод и Велика Олександровка. Донецк и Луганск се намират в Източна Украйна, а размирните действия срещу подкрепяните от Москва отцепнически републики във всеки от регионите продължават от 2014 г. насам. Херсон и Запорожие се намират в южната част на Украйна и са окупирани от руските сили малко след началото на инвазията в края на февруари.

Скорошните успехи на Киев не остават незабелязани за хората в Кремъл. Въпреки че в парламента нямаше гласове против анексирането, един сенатор неотдавна изрази опасения, че Русия ще погълне територия, „окупирана от въоръжените сили на друга държава“. През последните дни проруски блогъри и пропагандатори бяха необичайно критични към военните усилия на Русия, като публикуваха мрачни съобщения, че руската кампания е в оперативна криза, докато Украйна взема предимство на бойното поле.

Междувременно представители на САЩ изразиха опасения, че Путин може да ескалира конфликта в отговор на успехите на Украйна на бойното поле. Вашингтон обмисля как да реагира на редица потенциални сценарии, включително ако Русия използва тактически ядрени оръжия, твърдят трима източници, запознати с последните разузнавателни данни. Високопоставени лица все пак успокояват, че на този етап не е установено, че Русия се подготвя  за ядрен удар.

Досега представителите на САЩ успяваха постепенно да увеличат военната и разузнавателната си подкрепа за Украйна, без да провокират Москва към широкомащабен ответен удар, но червената линия на Кремъл става все по-неясна след анексирането на украински територии. САЩ предупредиха, че ще подкрепят използването на западни оръжия в тези зони, дори ако Русия вече ги смята за част от официалната си територия.

Членовете на Г-7Канада, Франция, Германия, Италия, Япония, Обединеното кралство и Съединените щати, заедно с Европейския съюз, обявиха, че никога няма да признаят суверенитета на Кремъл над регионите в Украйна, като обещаха да наложат допълнителни икономически санкции на Русия. През последните дни западните лидери продължават да въвеждат нови санкции срещу режима на Путин. Вчера правителството на Обединеното кралство санкционира лидера на Херсонска област за дестабилизиране на Украйна, подкопаване и заплаха за териториалната цялост, суверенитета или независимостта на Украйна.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments