Енергийният министър: Прогнозната цена на газа за ноември е под 250 лева за мегаватчас

0
36
Министър Росен Христов
Министър Росен Христов. Снимка: БТА, Архив

Прогнозната цена на природния газ за месец ноември е под 250 лева за мегаватчас. Това съобщи пред „bTV“ служебният министър на енергетиката Росен Христов.

Той подчерта, че понижението на стойността на синьото гориво се дължи основно на два фактора. Единият е пускането на интерконектора с Гърция, което се случи на официална церемония днес. По него са били поискани допълнително от 300 до 500 милиона кубически метра природен газ от Азербейджан. Но за съжаление в момента имало технически ограничения при самото производство и по всяка вероятност такива количества ще могат да бъдат договорени за 2023 година. Проблемът на България можел да бъде решен, ако бъде намерен доставчик на тръбен газ през Гърция.

Що се отнася до „Газпром“ вратата за преговори с тях не била затворена. До руската компания били изпратени исканията на българската страна, но все още нямало отговор по тях.

Освен това е станало вече ясно, че през ноември се очакват и общоевропейски мерки за справяне с кризата в енергетиката.

Служебният министър коментира и обявената от Владимир Путин мобилизация в Русия. Според него това означава, че те нямат намерение конфликтът в Украйна да бъде приключен скоро.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments