1/3 от територията на България е гора, а в около 35% от нея има незаконна сеч

1
322
Дърводобив
Дърводобив. Снимка: Pixabay

Пострадалите от наводнението в Карловско не вярват изцяло на обяснението, че единствено силният дъжд е причина за трагедията им. Властите стартираха проверки за незаконен дърводобив в горите в региона. 1/3 от територията у нас е гора, а приблизително 35 на сто от тях се извършва незаконен дърводобив.

Старши експертът „Природозащитно законодателство“ в WWF България Добромир Добринов обясни от ефира на „bTV“, че се измислят схеми, чрез които да се скрият определени количества от дървесината. Експертите изчисляват, че нанесените щети за държавната хазна са в размер на милиони.

„Просто се скриват количества, от реално позволените, по горскостопанските планове, по позволителни за сеч, по превозни билети. На всеки един от етапите се скриват определени количества дървесина, които се реализират като изцяло незаконна печалба.“

Според последните данни незаконният дърводобив у нас генерира приблизително 150 милиона лева в сивия сектор. Добринов коментира 2 вида незаконен добив. По думите му първият се извършва от хора от социално слабите групи, които секат край населените места.

„Основният принос е полузкаонният добив, тоест планирани сечи. Издадени позволителни за сечи, но започват превишения за ползване, скриване на количества дървесина при транспортиране. Всичко това води до един такива огромни мащаби“, допълни специалистът.

От WWF многократно са проверявали горите в Банкя и твърдят, че там има закононарушения, тъй като собственикът на горския парцел е разрешил да се добиват повече дърва, отколкото горскостопанският план позволява. Добринов уточни:

„Планираното за ползване е 20% за действието на горскостопанския план, което означава около 24-25 кубика – това е по горскостопански план. Позволителното за сеч обаче надвишава с близо 42% това количество. На ниво ГСП е преценено, че за тази гора не трябва да има по-голям интензитет, а той е превишен близо 42%. Това означава, че тази гора няма да се развива по най-добрия начин.“

Ден след подадения сигнал е започнала проверка. Димитър Христов от Югозападно държавно предприятие заяви, че след инспекцията на иглолистната култура след изведената сеч нарушения не са установени.

За първото полугодие в онлайн платформата на WWF са приети близо 50 сигнала от граждани.

Абониране
Известие от
guest

1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
Кацаров
Кацаров
1 година по-рано

Значи компетентните твърдят,че няма нарушение,но сулю и пулю,където грам си нямат представа от лесовъдство спорят.