7,19 лева стигна цената на метана на някои бензиностанции у нас

0
397
Бензиностанция. Снимка: wikimedia commons
Бензиностанция. Снимка: Wikimedia commons

Цената на метана на бензиностанциите е шокираща. Докато преди време имаше опашки пред станциите за синьото гориво заради ниската му цена и заради факта, че са доста по-рядко в сравнение с обикновените бензиностанции, то днес към колонките няма почти никакъв интерес. Причината – по-евтино е да се шофира на бензин.

Стойността на метана се е вдигнала почти 10 пъти за година и е стигнала на някои места до рекордната сума от 7,19 лева/килограм.

Кольо Колев е собственик на метанстанция. Той обяснява пред „NOVA“ поскъпването с войната в Украйна. По думите му консумацията в Европа е голяма и няма откъде да дойде природен газ. Газопроводите нямат този капацитет и стойността на борсата се повишава. И не на последно място – нямаме дългосрочен договор и газът се купува ден за ден, добави Колев.

В столицата метанът се търгува за 5,42 лева, в Шумен е 6,45 лева, а в Търговище цената му достига 7,18 лева. Цените влияят и на купувачите, и на продавачите. Колев разкри, че при неговата метанстанция консумацията е паднала с до 85%, като е останал някой друг камион без алтернатива.

Петрун Станчев е един от малкото, които купуват метан сега, но му предстои да смени метановата уредба. Той очаква да му излезе приблизително 2000 лева, но предвид, че изминавал близо 3000 км месечно смятал, че ще избие бързо.

Според сметката – ако шофирате на метан 100 км ще излязат около 30 лева, а ако сте на бензин, същата дистанция струва 20 лева.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments