Васил Велев: Горивата у нас трябва да са най-ниските цени в ЕС, нещо не е наред

0
45
Васил Велев
Снимка: Скрийншот от видео на NOVA

„Цените на течните горива у нас би следвало да бъдат най-ниските в ЕС. Акцизите ни са най-ниски, производствените разходи са най-ниски, петролът е с около една трета под пазара на сорта „Брент“. Има три страни в ЕС, които са с по-ниски цени от нас. Това трябва да ни подсказва, че нещо не е наред.“

Това заяви председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев. Той смята, че не е редно Евросъюза да въвежда таван на цените на руския газ, защото това е допълнителна намеса в пазара.

„Основният проблем за българските граждани е инфлацията. Тя е следствие на високите цени на електроенергията, природния газ и горивата“, коментира експертът пред „bTV“.

Според него по тези три компонента трябва да се работи, за да се предотврати „следващото голямо наводнение“. Велев припомни, че засега токът е с ниска цена за потребителите и бизнеса, но за природния газ и течните горива ситуацията е съвсем различна.

Асоциацията на индустриалния капитал ще изпрати писмо до служебното правителство с искане да се продължат настоящите мерки за компенсации за високите цени на електроенергията.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments