Президентът Радев обсъжда с „Лукойл“ инфлацията и икономическата среда и у нас

0
45
Румен Радев
Румен Радев. Снимка: Президентство

Президентът Румен Радев ще проведе в 13:00 часа днес среща с представители на ръководството на енергийната компания „Лукойл“. Това съобщиха от „Дондуков“ 2. 

На нея ще бъдат обсъдени възможностите за ограничаване на инфлацията и за развитието на предвидима икономическа среда в страната.

През последните месеци „Лукойл“ е обект на множество критики като се твърди, че компанията продава масовите горива у нас с 1 лев по-скъпо от възможното. Затова беше поискано държавата да се намеси и да контролира образуваните на цените. 

В същото време преди ден стана ясно, че може да има ново поскъпване на горивата, след като групата на държавите от Г-7 са готови да приемат таван на цените на петрола от Русия. Проучване на Института за икономически изследвания показва, че понижаването на акцизите за германските горива през лятото не е довело до по-ниски цени на бензиностанциите. Според Димитър Хаджидимитров от Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива, цените на горивата в България са се успокоили, най-вече на бензина, който на места вече е под 3 лева.

Експертът прогнозира, че най-много до три седмици на много места от големите вериги ще има цени до 3,10 лева и с държавната отстъпка те ще се търгуват за около 2,85 лева. Според него по-голямо разминаване на стойностите има при дизела и е заради високата цената на метана.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments