Съдия постанови: Мандатът за лекарства срещу ХИВ нарушава религиозната свобода

0
28
Лекарство, таблетки.
Лекарства. Снимка: Пиксабей

Плановете за здравеопазване на САЩ, които покриват безплатно основното лекарство за превенция на ХИВ, са в нарушение на правото на религиозна свобода, постанови съдия, пише „BBC“.

От работодателите се изисква да покриват определени превантивни услуги и лекарства в своите застрахователни планове съгласно законодателството на САЩ. Но група християни от Тексас заведоха дело през 2020 г. заради покритието на лекарството за профилактика преди излагане на ХИВ или PrEP. Те твърдят, че лекарството може „да улесни или насърчи хомосексуалното поведение“.

PrEP се препоръчва за възрастни, които са изложени на висок риск от заразяване с ХИВ. Може да намали риска от инфекция с до 99%, когато се приема според предписанията, гласи твърдението на Центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ (CDC).

CDC признава нарастващата му употреба като ключов фактор за намаляване на ХИВ инфекциите. Вариантите за орална употреба на лекарството са били използвани от повече от 600 000 души в 76 страни, според Световната здравна организация.

Ищците в Тексас твърдят, че системата, чрез която федералното правителство решава какви превантивни услуги трябва да бъдат покрити от застрахователните планове на работодателя, е противоконституционна. Делото, заведено от базирания в Остин адвокат Джонатан Мичъл – на когото се приписва измислянето на щатската забрана за шестседмични аборти – обединява самопровъзгласилите се християнски бизнеси и работодатели.

Един ищец по делото, д-р Стивън Хоце, посочва, че покриването на PrEP лекарства за неговите служители би било в противоречие с неговите „искрени религиозни убеждения“. Лекарят, който е мегадонор на Републиканската партия и често участва в съдебни дела от името на консервативни каузи, твърди, че обичайните лекарства без рецепта като Truvada и Descovy могат „да улеснят или насърчат хомосексуалното поведение“.

Ищците също пишат, че „не се нуждаят или не желаят“ да покриват лекарството в застрахователни планове, „защото са в моногамни отношения със съответните си съпрузи“ и „защото нито те, нито някой от членовете на семейството им са ангажирани с поведение, което предава ХИВ“ .

Данните на CDC показват, че почти един на всеки пет нови случая на ХИВ в САЩ сега е сред жени, като огромното мнозинство идва чрез хетеросексуален контакт. Но окръжният съдия Рийд О’Конър постанови в сряда, че правителството не може да изисква от „частни, религиозни корпорации“ да покриват лекарството „без споделяне на разходите и без религиозни изключения“. Той написа, че PrEP конкретно нарушава конституционните права на ищците съгласно Закона за възстановяване на религиозната свобода. RFRA често се използва при предизвикателства пред достъпа до аборти и потвърждаващи пола грижи за транссексуални хора.

Медицински експерти по-рано заклеймиха делото като заплаха за цялата рамка на покритие за превантивни услуги.

Американската медицинска асоциация и коалиция от 60 медицински организации написаха през юли, че едно неблагоприятно решение може да означава, че „пациентите ще загубят достъп до жизненоважни превантивни здравни услуги, като скрининг за рак на гърдата, колоректален рак, рак на шийката на матката, сърдечни заболявания, затлъстяване, диабет , прееклампсия и слух“.

Очаква се федералното правителство да обжалва решението от сряда.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments