Диян Стаматов: Онлайн обучението трябва да приключи

1
59
Диян Стаматов
Снимка: Диян Стаматов, Фейсбук

Председателят на Съюза на работодателите в системата на народната просвета Диян Стаматов обясни пред „БНР“, че в бюджетите на училищата има заложени 20% по-високи енергийни разходи. Така ако цените на парното не се покачвали драстично, щяло да има средства до края на тази година.

Проблемът бил за училищата, които се отопляват на природен газ. Там се очаква сметките да бъдат не с 20% по-високи, а с цели 60 на сто. Затова държавата трябвало да подпомогне финансово тези школа.

Стаматов е категоричен, че не трябва да има никаква послания за дървена ваканция и преминаване отново към онлайн обучение. Причината е, че това било много опасно за цялото бъдеще на нацията. Затова форматът, който го е имало през последните 2 години и половина, трябвало да приключи и това трябвало да стане независимо от кризисните фактори, които можели да възникнат.

Директорът на 119-о училище определи резултатите от националното външно оценяване тази година като драматични. Затова ако се премине отново към онлайн обучение, това означавало не криза, а цяла катастрофа. Причината е, че този вариант на обучение бил изчерпал своите възможности още преди една година.

За Стаматов цената на природния газ трябвало да бъде приоритет за държавата. И той посочи какво би се случило, ако бъдат затворени детските градини например. Това ще означава блокаж за всички работещи родители.

Той обясни, че ако бъде намалена температурата в училищата, това ще означава проблеми с родителите. В момента през зимата тя е 22-23 градуса. Някои европейски държави планират да я намалят на 19 градуса. У нас също трябвало да се мисли в тази посока, защото нещата били много сериозни.

Абониране
Известие от
guest

1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
Василена
Василена
1 година по-рано

Децата трябва да са в училище. Там могат да усвояват знанията си и да се развиват. Дано по- скоро се намери начин за компенсации от страна на държавата за всички, ползващи синьото гориво. Прочетох, че компании водят активна комуникация с всички отговорни институции, за незабавно прилагане на компенсаторен механизъм, за да могат потребителите на природен газ да започнат отоплителния сезон спокойно.