Помощ за Етиопия: Украински кораб със зърно акостира в Джибути

0
24
Товарен кораб
Товарни кораби. Снимка: Pixabay

Първата пратка зърно от Украйна за Африка от началото на войната акостира в Джибути, предава „BBC“. „MV Brave Commander“ превозва 23000 тона украинска пшеница, предназначена за съседна Етиопия, която отчаяно се нуждае от хранителна помощ. Пътуването дотук от Южна Украйна отне две седмици. Тази пшеница е предназначена да изхрани 1,5 милиона души в Етиопия за един месец, но не е достатъчна за страна, изправена пред няколко хуманитарни предизвикателства.

Украйна и Русия постигнаха сделка с Турция и ООН миналия месец за отваряне на коридор, позволяващ доставки на храни. Етиопия, заедно с други страни в региона, преживява продължителна суша. Това, както и продължаващата гражданска война в северния регион Тиграй, остави около 20 милиона души в нужда от хранителна помощ.

Джибути е малка държава с население от 900 000 души, но има едно от най-натоварените пристанища на континента. Точно сега работници са започнали да се качват на борда на кораба под ливански флаг, за да разтоварят ценния му товар.

За операцията са поставени два гигантски крана. Според Световната програма по храните (WFP) ще отнеме около седмица, докато пшеницата бъде опакована в чували и транспортирана по шосе до Етиопия. Организацията е платила за тази пратка, тъй като нейните резерви за подкрепа на бежанци и хора, разселени от конфликти и суша, са започнали да се изчерпват.

Преди войната в Украйна WFP доставяше 3/4 от хранителната си помощ от Украйна и Русия. Майкъл Дънфорд, директор на WFP за Източна Африка, заяви пред „BBC“:

„Наистина трябва да видим увеличени пратки, идващи от Украйна, Русия и други в подкрепа на това, което днес е много тежка ситуация в Африканския рог и в целия регион.“

Но възобновяването на битките между етиопските правителствени войници и съюзническите милиции на Амхара срещу силите на Тиграян може да попречи на доставките на помощ. От април WFP успя да достави храна, лекарства и гориво в Тиграй без излаз на море, който е под правителствена блокада. Дънфорд обаче изрази мнението, че организацията е трябвало да спре доставките в региона.

„В момента операциите ни в Тиграй са на пауза, докато оценяваме както сигурността, така и способността да достигнем до населението. Това е опустошително, защото има над 13 милиона души в трите региона [на север], които са били засегнати и се нуждаят хуманитарна подкрепа.“

Според прогнозите на Световната метеорологична организация има голяма вероятност условията в Африканския рог да продължат да са по-сухи от средните. Това означава, че най-коварната суша от повече от 40 години, която започна в края на 2020 г., изглежда почти сигурно ще продължи.

В Сомалия, която също граничи с Джибути, скоро може да бъде обявен глад в някои части на страната. В целия континент войната в Украйна добави към трудностите, с които много семейства трябваше да се справят.

Според Африканската банка за развитие инфлацията на храните на континента е 40%. Докато тази последна пратка предлага известно облекчение в Етиопия, пшеницата няма да стигне до магазините и пазарите. Но ООН се надява, че това ще повиши доверието в частния сектор, като докаже, че е възможно запасите да се транспортират безопасно от Черно море до континента.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments