Над 9,5 млн. лева държавна помощ отиват за подпомагане на туроператорите

0
17
Пътуване
Пътуване. Снимка: Pixabay

Туристическото министерство ще плати повече от 9,5 милиона лева на 32 туроператори по мярката за държавна помощ от 35 евро на седалка. Целта е да се помогне възстановяването на туристическия сектор от COVID пандемията.

По мярката чрез Системата за национални инвестиции /СУНИ/ са постъпили 139 заявления за отпускане на помощ от държавата на стойност 19 350 450 лева. 2 от заявленията са оттеглени преди разглеждане от комисията, одобрени са 64 проектни предложения, подадени от 32 туроператори, а други 73 са отхвърлени.

Заявления са разгледани от комисия с участие на външни експерти, изготвили оценки за съответствие с изискванията на нотифицираната от Европейската комисия /ЕК/ схема за държавна помощ.

Отпуснатите пари след решение на Министерски съвет са в размер на 9 571 588 лева и е в границите на предварително одобрения от ЕК бюджет на мярката от 22.03.2022 г. Средствата, които са отпуснати, са въз основа верифицирани 139 825 чуждестранни туристи, които са ползвали чартъри за организирани туристически пътувания от 01.06.2021 г. до 14.05.2022 г.

От пресцентъра на министерството уточняват, че с разпоредбата на Закона за мерките и действията по време на извънредно положение и за преодоляване на последиците от пандемията се предвижда 2 години след отмяната на положението ведомството да предоставя на туроператори, използващи въздушни превозвачи с валиден оперативен лиценз за изпълнение на чартърни полети до страната нис цел туризъм, държавна субсидия в размер на 35 евро за всяка седалка от максималния пътнически капацитет на самолета за всеки полет. Субсидията се отпуска за всяка седалка, заета от лице, ползващо туристическа услуга у нас, само за полети с капацитет от не по-малко от 100 места.

Мярката представлява схема за предоставяне на държавна помощ за подпомагане на туроператори, които предоставят туристически пакети на потребители с краен пункт на пристигане на българска територия. Целта е смекчаване на социално-икономическите последици за туристическия сектор от COVID пандемията и осигуряване на възможност на предприятията доставчици на туристически услуги в България да се възстановят от кризата и стабилизират ликвидността си.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments