Борисов: ГЕРБ продължава да стои зад субсидията от 1 лв.

0
133
Бойко Борисов. Снимка: Фейсбук
Бойко Борисов. Снимка: Фейсбук

ГЕРБ продължава да стои зад идеята за намаляване на субсидиите на партиите на 1 лв. До края на юли ще се вземе решение и каква да бъде новата сума за тях. Това обяви премиерът Бойко Борисов след Коалиционния съвет за партийните субсидии, предаде „Дарик“.

По негови думи няма да се пипат и данъците до края на мандата, но е подчертал, че е готов да говори за Закона за политическите партии, където са необходими промени:

В същото време, като парламентарна република, ако бъдем поканени, а ние сме поканени от „Обединени патриоти“ на разговори, които ще инициират с всички политически партии в парламента, сме готови да говорим за Закона за политическите партии. Там трябва да се направят необходимите промени, защото сега министерството на финансите и правителството се занимават с изплащането на партийните субсидии, а всичко това трябва да отиде в Закона за политическите партии. Коалицията реши данъчните закони в рамките на мандата, да не се променят, така както е записано в споразумението. Това беше основният упрек към мен. Всички намалявания на ДДС влизат в противоречие с този член на Коалиционното споразумение и затова по тази тема няма да дебатираме повече.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов коментира след заседанието на Коалиционния съвет, че още тази седмица от „Обединени патриоти“ ще инициират консултации в Народното събрание с останалите политически сили. На него ще се търси баланс, а законите за политическите партии и бюджета ще бъдат разглеждани заедно.

Според Симеонов двата закона трябва да минат през зала до ваканцията от 1 август. Така смята, че ще избягат от упреците, според които умишлено отлагат решението за субсидиите. Те са обединени от обща позиция, според която желаят законът да бъде подложен на по-мащабно обсъждане и да не се действа припряно. По думите му намаляването може да стане единствено през Закона за политическите партии.

Заместник-председателят на „Атака“ Десислав Чуклов също взе отношение по темата. Той твърди, че има коалиционно споразумение между „Обединени патриоти“ и ГЕРБ и задачи, които трябва да се изпълнят по време на мандата. До края на юли ще се проведе съвет, на който ще се направи преглед на изпълненото досега.

Повдигнат е и въпроса за закупуването на ЧЕЗ от „Еврохолд“. Премиерът е заявил, че няма да вземе отношение по темата, тъй като става въпрос за частна сделка, а изказванията му биха могли да нанесат големи последици.

„Както не се намесихме, когато имаше предишен купувач, така и днес. И предишния път се направи политическа атака, впоследствие се оказа, че не е основателна“, каза Борисов.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments