Намерена е вероятна причина за мистериозното огнище на детски хепатит

0
354
Болно дете.
Болно дете. Снимка: Пиксабей

Експерти от Обединеното кралство вярват, че са идентифицирали причината за неотдавнашната вълна от мистериозни чернодробни проблеми, засягащи малки деца по света, съобщава „BBC“.

Разследванията предполагат, че два често срещани вируса са се завърнали след края на блокирането поради пандемията – и са предизвикали редките, но много сериозни случаи на хепатит. Смята се, че повече от 1000 деца – много под петгодишна възраст – в 35 страни са засегнати. Някои, включително 12 в Обединеното кралство, са имали нужда от животоспасяваща чернодробна трансплантация.

Двата екипа от изследователи, от Лондон и Глазгоу, са на мнение, че бебета, изложени по-късно от нормалното на вируси – поради ограниченията на COVID – са пропуснали известен ранен имунитет към:

  • аденовирус, който обикновено причинява настинки и стомашни неразположения;
  • адено-асоцииран вирус две, който обикновено не причинява заболяване и изисква коинфекция „помощен“ вирус – като аденовирус – за репликация.

Това може да обясни защо някои са развили необичайни и тревожни чернодробни усложнения. 3-годишният Ноа, който живее в Челмсфорд, Есекс, се нуждаеше от спешна чернодробна трансплантация, след като опасно се разболя от хепатит. Майка му, Ребека Камерън-Макинтош, споделя, че преживяването е било опустошително. Ето и думите на жената:

„Преди това не сме се сблъсквали с нищо лошо, свързано с него. И внезапно дойде това – толкова бързо. Мисля, че бяхме изненадани.“

„Моментално предположихме, че това е един малък проблем, който лесно ще бъде разрешен – но всъщност състоянието му просто продължаваше да се усложнява.“

Първоначално Ребека е на опашка да дари част от черния си дроб, но след сериозна реакция към използваните лекарства тя се озовава в интензивно отделение. Ноа е включен в списъка за трансплантация и скоро след това получава нов орган.  Възстановяването му е добро, но ще трябва да приема имуносупресори цял живот, за да спре тялото му да отхвърля новия черен дроб. Ребека казва:

„Има нещо наистина сърцераздирателно в това, защото следваш правилата, правиш това, което трябва да правиш, за да защитиш хората, които са уязвими, а след това, по някакъв ужасен заобиколен начин, собственото ти дете е станало по-уязвимо, защото ти си направи това, което е трябвало да направиш.“

Случаи като този са рядкост. Повечето деца, които хващат този вид вируси, бързо се възстановяват. Не е ясно защо някои след това развиват възпаление на черния дроб – но генетиката може да играе роля. Учените изключиха всякаква връзка с коронавирус или COVID ваксини. Един от изследователите, проф. Джудит Бройер, експерт по вирусология в University College London и Great Ormond Street Hospital, заключи:

„По време на периода на блокиране, когато децата не се смесваха, те не си предаваха вируси едно на друго.“

И обясни защо:

„Те не изграждаха имунитет към обикновените инфекции, с които обикновено се сблъскват. Когато ограниченията бяха премахнати, децата започнаха да се смесват, вирусите започнаха да циркулират свободно – и те изведнъж бяха изложени с тази липса на предишен имунитет на цяла артилерия от нови инфекции.“

Професор Ема Томсън, която ръководи изследването на университета в Глазгоу, се притеснява, че все още има много въпроси без отговор.

„Спешно са необходими по-големи проучвания, за да се изследва ролята на AAV2 в случаите на педиатричен хепатит. Също така трябва да разберем повече за сезонната циркулация на AAV2, вирус, който не се следи рутинно – възможно е пикът на аденовирусната инфекция да е съвпаднал с пика на експозицията на AAV2, което води до необичайна проява на хепатит при податливи малки деца .“

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments