Военноморските сили на САЩ предлагат пари за съвети за изземване на наркотици и оръжия от Близкия изток

0
19
Разрушител на ВМС на САЩ.
Разрушител на ВМС на САЩ. Снимка: Пиксабей

Базираният в Близкия изток 5-ти флот на ВМС на САЩ започва да предлага награди за информация, която може да помогне на моряците да прихванат оръжия, наркотици и други незаконни доставки в региона на фона на напрежението около ядрената програма на Иран и въоръжаването от Техеран на бунтовниците хути в Йемен, предава „Асошиейтед прес“.

Въпреки че избягва директното споменаване на Иран, решението на 5-ти флот да предложи пари и други стоки за действено разузнаване в Персийския залив и други стратегически водни пътища може да увеличи натиска върху потока от оръжия към хутите, тъй като в Йемен все още има нестабилно прекратяване на огъня.

Хутите вече са заплашили новата съюзническа оперативна група, организирана от 5-ти флот в Червено море, въпреки че оттогава не е имало атака от страна на подкрепяните от Иран сили срещу флота.

Междувременно 5-ти флот казва, че той и неговите партньори са конфискували 500 милиона долара само в наркотици през 2021 г. – повече от четирите предходни години взети заедно. 5-ти флот също е прихванал 9000 оръжия през същия период, три пъти повече от конфискуваните през 2020 г. Командир Тимъти Хокинс, говорител на 5-ти флот споделя:

„Всяка дестабилизираща дейност привлича вниманието ни.“

„Определено през последната година станахме свидетели на рязък успех в залавянето както на незаконни наркотици, така и на незаконни оръжия. Това представлява още една стъпка в нашите усилия за подобряване на регионалната морска сигурност.“

Новата инициатива на 5-ти флот стартира във вторник чрез Програмата за награди на Министерството на отбраната, която е забелязала, че войските предлагат пари и стоки за бакшиши на бойните полета в Афганистан, Ирак и другаде, след като Ал Кайда започна атаките на 11 септември 2001 г. Тъй като наземните боеве до голяма степен са спрени в региона, 5-ти флот реши да се опита да използва програмата, докато патрулира по водните пътища на Близкия изток.

Хокинс заяви, че оператори, владеещи арабски, английски и фарси, ще обслужват гореща линия, докато Военноморските сили също ще приемат съвети допълнително онлайн, на дари (персийски) и пущу (ирански диалект). Изплащанията могат да достигнат до 100 000 долара или еквивалента в превозни средства, лодки или храна за съвети, които също включват информация за планирани атаки, насочени срещу американци, уточни Хокинс.

Не е ясно дали ръстът на конфискациите на 5-ти флот представлява връщане към корабоплаването след пандемията от коронавирус или общо увеличение на броя на незаконните доставки в региона. Трафикантите обикновено използват дау без гражданство, традиционни дървени плавателни съдове, разпространени в Близкия изток, за транспортиране на наркотици и оръжия.

Една от дестинациите за оръжия изглежда е Йемен. Хутите превзеха столицата на Йемен Сана през септември 2014 г. и принудиха международно признатото правителство да отиде в изгнание. Водена от Саудитска Арабия коалиция, въоръжена с американско оръжие и разузнаване, влезе във войната на страната на йеменското правителство в изгнание през март 2015 г. Години на безуспешни битки тласнаха най-бедната нация в арабския свят до ръба на глада. Примирието, което започна около свещения за мюсюлманите месец Рамадан, засега изглежда все още в сила.

Въпреки оръжейното ембарго на Съвета за сигурност на ООН срещу Йемен, Иран отдавна прехвърля пушки, гранати, ракети и други оръжия на хутите. Въпреки че Иран отрича да въоръжава хутите, независими експерти, западни нации и експерти на ООН са проследили компонентите до Иран.

Запитан дали нови конфискации могат да увеличат напрежението с Иран, Хокинс изброи оръжията и наркотиците, които флотът се надява да прихване в рамките на програмата.

„Това е, което търсим“, категоричен е командирът и добавя:

„Това не е в интерес на регионалната стабилност и сигурност.“

Мисията на Иран в ООН не отговори на искане за коментар. Американският флот и Иран продължават да имат напрегнати сблъсъци в Ормузкия проток, тясното устие на Персийския залив, през което минава една пета от целия търгуван петрол.

Програмата за награди бележи най-новата инициатива под ръководството на вицеадмирал от 5-ти флот Брад Купър, който също стартира специална група за дронове миналата година на фона на напрежението с Иран. Другото усилие на Купър, оперативната група в Червено море, предизвика критики от хусите в миналото. Бунтовническата група, която многократно отрича да е въоръжена от Иран, не отговори на искане за коментар относно новата програма на ВМС на САЩ.

Въпреки това Али ал Кахом, официален представител на хутите, написа в Twitter миналата седмица, че бунтовниците наблюдават засилената активност на САЩ във водите на Червено море и Персийския залив.

„Поради това опциите за защита и конфронтация са отворени“, отсече той и добави:

„Те и техните дяволски проекти нямат място в този регион.“

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments