Правната комисия в Бургас: Клуб „Бриз“ си плаща задълженията и взема безвъзмездно плувния басейн!

0
228
Комисия по правни въпроси
Комисия по правни въпроси. Снимка: Искра.бг

Клуб „Бриз“ трябва да си плати задълженията и чак тогава ще може да ползва безвъзмездно плувния басейн, намиращ се в източната част на „Младежки културен център“. Това беше заявено на днешното редовно заседание на Комисията по правни въпроси в Бургас, на което беше разгледана докладната записка на Димитър Николов.

В Общината е постъпило уведомление за безвъзмездно право на ползване върху част от недвижим имот – публична общинска собственост, представляващ плувен басейн с обща площ от 725,72 кв/м, включващ басейн и прилежащи обслужващи помещения. Сдружение „Плувен клуб „Бриз“ е поискало да му бъде предоставено безвъзмездно право на ползване на обекта за срок от 30 години.

Комисията е констатирала, че видно от направения финансово-икономически анализ от страна на сдружението, предложената инвестиция ще е ефективна и за двете страни. Инвестиционната инициатива предвижда редица ползи за Община Бургас. Всички разходи за инвестиции и поддръжка ще бъдат за сметка на ползвателя. Съгласно предварителните разчети за ремонти са планирани демонтажни, строителни и други дейности на обща стойност 299921,93 лева, без ДДС. Предложено е реновиране на обекта през първите 3 години от периода на ползване.

Сдружението предвижда да развива и ползва обекта чрез предоставяне на достъп на гражданите, както и чрез осъществяване на спортно-подготвителни и тренировъчни дейности, възстановителни дейности, организиране и провеждане на спортни събития и развлекателни мероприятия. В изпълнение на разпоредбата Комисията е отправила мотивирано предложение до общинската администрация за внасяне на докладна записка в Общински съвет–Бургас за учредяване ограничено вещно право на ползване. Въз основа на предложението на Комисията, кметът следва да внесе в общинския съвет мотивиран доклад за вземане на решение за учредяване на ограниченото вещно право.

По време на заседанието Станимир Апостолов, зам.-председател на Общинския съвет-Бургас, разясни казуса:

„Представител на Клуб „Бриз“ беше в Комисията по младежта и спорта, където се установи, че към момента клубът има задължения. Трябва да си поемат задълженията към Общината и отделно имат и някакви спорове с администрацията. Самата Комисия се превърна в една махленска свада и беше обяснено на г-жата, че няма как да мине докладна записка – общинските съветници да гласуват нещо, което е в противоречие със законите и с наредбите. От клуба трябва да си погасят задълженията!“

„Комисията по общинска собственост също настъпи спор между г-жата и част от присъстващите школи във връзка с тези задължения. Ако я предложим нека има едно задължително условие – да не се сключва договор преди да бъдат изчистени задълженията и да бъдат установени с вътрешен одит. Това е и решението на Комисията по общинска собственост, но от друга страна за една година има натрупани доста пари, а за 30 години концесия никой не гарантира, че ще плати кредитите и няма да натрупа нови. Другото, което ме притеснява извън тези неща е начинът, по който е оформена докладната и дали това е правилният начин. Това безвъзмездно предоставяне не показва на обществото, че се поема ангажимент да се направят инвестиции за над 300 хил. лева. Излиза, че е изцяло безвъзмездно без никакви ангажименти от тяхна страна“, заяви от своя страна Георги Дракалиев, общински съветник от ГЕРБ. Атанасов продължи:

„Колегите от спортната комисия гласуваха по-скоро за идеята, а не по докладната. Всички сме „за“ този басейн да си намери стопанин, да отпадне това перо като тежест на Общината, този клуб да се отдели, но при спазването на условията – да си платят задълженията към Община Бургас. Всички други условия са изпълнени, освен това.“

„Очевидно условието не е изпълнено, за да може да се разглежда“, категоричен бе председателят на Комисията Иво Баев.

Всички гласуваха „против“ приемането на докладната записка. След което взеха решение тя да се върне на вносителя.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments