Израел се отправя към избори, докато коалицията предприема действия за разпускане на парламента

0
9
Флаг на Израел
Флаг на Израел. Снимка: Pixabay

Израел трябва да проведе пети общи избори за по-малко от 4 години, след като разцепеното коалиционно правителство на страната заключи, че не може да оцелее, предава „BBC“. При голямо политическо развитие, премиерът Нафтали Бенет ще смени местата си със заместник министър-председателя Яир Лапид съгласно съществуваща сделка. Избори може да се проведат в края на октомври, твърдят коментатори.

Бившият премиер и настоящ опозиционен лидер Бенямин Нетаняху обеща да се върне на поста.

Съобщението в понеделник идва след седмици на спекулации, че коалицията – най-разнообразната в историята на Израел – е на ръба на краха. Тя рискува да загуби важен вот следващата седмица, след като член на дясната партия на Бенет Ямина напусна коалицията, оставяйки я малцинство в 120-местния Кнесет (парламента).

Бенет заяви, че е взел „правилното решение“ в интерес на сигурността на Израел, тъй като разпускането на Кнесета разшири временните закони, които бяха поставени на опасност от гласуването.

Коалицията се колебаеше от седмици. Миналата седмица депутатът от Ямина Нир Орбах подаде оставка, заявявайки, че правителството се е провалило в основната си мисия „да повдигне духа на „израелците – ход, който му остави само 59 места. Други също заплашваха с бунт.

Съобщението в понеделник вечер изненада членовете на правителството. „The Times of Israel“ цитира източници, според които нито министрите на отбраната, нито вътрешните министри са знаели за решението. Законопроектът за разпускане на Кнесета ще бъде гласуван следващата седмица. Ако мине, както се очаква, Бенет ще направи път на центристката Яир Лапид да стане временен министър-председател.

Двамата сформираха коалицията преди малко повече от година след поредица от неубедителни избори, свалиха Нетаняху, най-дълго управлявалият лидер на Израел. Коалицията беше съставена от 8 партии от целия политически спектър, обединени само от желанието да направят невъзможно Нетаняху да сформира правителство.

Нетаняху, който в момента е изправен пред съда по обвинения в корупция, които той отрича, подчерта, че това е „страхотна новина за милиони израелски граждани“.

„Това правителство се прибира у дома.“, изтъкна той, добавяйки, че ще сформира „широко национално правителство“, оглавявано от неговата партия „Ликуд“.

Миналата седмица резултатите от телевизионно допитване на Израел Канал 12 показаха, че блок, воден от Нетаняху, ще спечели най-много места на нови избори, въпреки че все още нямат мнозинство.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments