Минчев призова депутатите: Помислете добре преди да хвърлите държавата в политическа криза!

0
103
Никола Минчев
Никола Минчев. Снимка: Скрийншот от сайта на парламента

„Изправи сме пред първия вот на недоверие на настоящото правителство. Както знаете в новата ни история нито един вот на недоверие не е бил успешен, но ако се съди по предварителните заявки на политическите лидери, може и да има пробив този път. Но да видим! Това, което ми се иска аз да спомена, го каза и премиерът в своето изказване, е да помислим обстановката, в която разглеждаме настоящия вот на недоверие. И какво можем да постигнем с политическата нестабилност, която неизбежно бихме предизвикали, ако вотът бъде успешен.“

Това заяви бившият председател на Народното събрание /НС/ и депутат от „Продължаваме промяната“ Никола Минчев от парламентарната трибуна. Той продължи така:

„Да помислим добре ли е да хвърлим държавата си в политическа криза в момент, в който на територията на нашия континент, на по-малко от 1000 км от нас се води война. Явление, последиците, от което ние знаем само от общата си култура, но не и от личния си опит. Дали ще бъде полезно за държавата да я хвърлим в поредни предсрочни избори със съмнителен потенциал да произведат ясно мнозинство. Ще бъде ли отговорно да оставим държавата без работещ парламент в момент, в който Планът за възстановяване и устойчивост изисква провеждането на реформи, които ако не направим, ще блокираме милиарди евро. В мотивите пише, че настоящото правителство, е заплаха за националната сигурност, нека да си помислим, ако се случи това, което описах, как влияе на националната сигурност. „

Нека да си помислим за какво ни изпратиха българските граждани в парламента, призова Минчев и попита: „за политическа криза ли ни изпратиха или да им дадем стабилност, предвидимост и реформи“.

„Колеги, ако миналата седмица беше генералната репетиция, тази седмица е поправителният.“

Тези му думи бяха посрещнати с аплодисменти.

„През февруари 2005 г. новото мнозинство в тогавашното 39-о Народно събрание гласува предсрочното освобождаване на председателя на парламента. Няколко дни след това има вот на недоверие. Вотът не минава, така че – връщане има.“, заключи Минчев.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments