Експерт: Ако дебатите за вота продължат дълго, гласуването може да е в четвъртък

0
22
Народно събрание
Народно събрание. Снимка: НС

„Ако дискусията продължи до 19:00 часа утре, то не по-рано от 19:00 часа в сряда може да се гласува вотът, но по-реалистично е това да стане в четвъртък сутринта.”

Това заяви експертът по конституционно право доц. Наталия Киселова. По думите й е предвидено самото гласуване да стане 24 часа след като приключат дебатите, защото се очаква през това време правителството да събере подкрепа.

За да падне кабинетът се изискват поне 121 гласа „За”. Гласовете „въздържал се” се отчитат като подкрепа в полза на правителството. Ако кабинетът на Кирил Петков остане след този вот на недоверие, опозицията не може да внася друг със същата формулировка в следващите 6 месеца.

Експертът коментира и казуса с избор на нов председател на Народното събрание /НС/. Според нея Кристиян Вигенин е зам.-председателят на НС, който се справя доста по-добре от колегите си и се ползва с голям авторитет. Тя предполага, че може той да е изборът на народните представители за поста. Доц. Киселова обясни:

„В последната една година се нагледахме на доста различни прочити на процедурите, но според мен ще се опитат да изберат председател, защото това ще улесни максимално работата им.”

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments