Защо не се премахва незаконна ограда върху дюни?

0
367
Снимка: Атанас Русев
Снимка: Атанас Русев

Казусът с плажа „Корал“ е един от много показателни примери за бездействието на институциите спрямо българската природа и обикновения гражданин. За пореден път става ясно, че който има пари, той се толерира, дори да има нарушаване на закона.

Част от случая „Корал“ е поставената ограда. Не е ясно кой и кога точно я е поставил, поради каква причина и каква ще е бъдещата й функция. Според природозащитници оградата е незаконна, защото се намира върху дюни. Има подадени сигнали до Община Царево и други институции, но резултатът е, че оградата все още не е премахната.

„Организация за закрила на българските граждани“ /ОЗБГ/ е част от структурите и хората, които се борят да опазят „Корал“. Бисер Русимов от организацията за пореден път посети дюните и направи кратко видео за въпросната ограда.

В Раздел 3 от Закона за защитените територии /ЗЗТ/ пише:

„Природни забележителности
Чл. 23. (1) За природни забележителности се обявяват характерни или забележителни обекти на неживата природа, като скални форми, скални разкрития с научна стойност, земни пирамиди, пещери, понори, водопади, находища на вкаменелости и минерали, пясъчни дюни и други, които са с изключителна стойност поради присъщата им рядкост, представителност, естетичност или които имат значение за науката и културата.
(2) Природните забележителности се управляват с цел запазване на техните естествени особености.
(3) Природните забележителности се обявяват с прилежаща територия, необходима за опазването им.
Чл. 24. В природните забележителности се забраняват дейности, които могат да нарушат тяхното естествено състояние или да намалят естетическата им стойност.
Чл. 25. Мерки за опазване, укрепване и възстановяване на природните забележителности се допускат с разрешение на Министерството на околната среда и водите съгласувано със собствениците на природните забележителности и други заинтересовани институции.“

В Закон за устройството на черноморското крайбрежие /ЗУЧК/ ясно е упоменато какво не трябва да се строи върху пясъчните дюни, какви са санкциите и друга информация за тях, и по презумпция законите трябва да се спазват, но…

Въпреки това ограда има, охранителна фирма има, а институциите нехаят или обслужват нечии интереси. Досега тази прекрасна природа да се беше превърнала в бетон, ако не бяха всички, които продължават да се борят не само за нейното опазване, но и против корумпираните управници.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments