Министър Божанов обяснява: Как ще плащаме и гласуваме електронно?

0
18
Божидар Божанов
Божидар Божанов. Снимка: Личен архив

Министерството на електронното управление има за цел да създаде система за плащане чрез мобилни устройства и електронна идентификация. Това коментира ресорният министър Божидар Божанов в ефира на „NOVA“, като обясни как се използва подобен тип услуга:

„В момента, в който искаме да използваме дадена услуга, например да проверим здравното си досие или да заявим записване в детска ясла, или т.н. – влизаме в сайта на съответната институция или на портала за електронни услуги. Там трябва да докажем кои сме, за да знае държавата кой заявява тази услуга, на кой предоставя справката, има ли той право на достъп за тези данни. Появява се един QR код. Взимаме телефона, сканираме и след това потвърждаваме кои сме. Така системата и продължаваме напред.“

Предварителната регистрация за мобилна идентификация ще включва сканиране на лична карта, селфи с движение и защита с ПИН и биометрия, уточни министърът.  Решението на Министерския съвет е това да бъде реализирано до края на тази година, разкри още министър Божанов. По думите му целта е да се намалят опашките по гишетата.

„Искаме да намалим документите, които гражданите трябва да заявят. Вместо да обикалят по 5 различни гишета, системата ще има информацията от първите 4, а гражданите ще трябва само да се явят на петото“, уточни той.

В резултат на автоматизацията ще има съкращения в администрацията, но те няма да надвишат 10%. Според Божанов същата система уверява и по-малки опашки в „Пътна полицията“, както получаване и плащане на фишове. Общественото обсъждане на законопроекта е изтекло. По този начин ще отпаднат синият талон и стикерът на „Гражданската отговорност“, поясни министърът.

Работи се по изграждане на система, която да се направят тестови гласувания, отговори Божанов на въпрос дали на предстоящите местни избори ще дадем вота си електронно. По негови думи, ако тестовете бъдат успешни, ще се премине към реално гласуване, пак чрез мобилна идентификация.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments