Насилствени сблъсъци със 7 жертви в Шри Ланка: Военните спасиха премира в операция преди разсъмване

0
46
Махинда Раджапакса
Махинда Раджапакса. Снимка: Mahinda Rajapaksa, Facebook

Напускащият министър-председател на Шри Ланка Махинда Раджапакса беше спасен при военна операция преди разсъмване във вторник, часове след оставката му, тъй като при насилствени сблъсъци между про- и антиправителствени протестиращи има няколко убити и 217 ранени, пише CNN.

Военните бяха извикани в комплекса на министър-председателя „Храмовите дървета“, след като протестиращи се опитаха да нахлуят 2 пъти през нощта в частната му резиденция, издаде висш източник от сигурността пред „CNN“. Нападателите успяха да влязат във външния периметър на резиденцията, където хвърлиха бензинови бомби, но опитите им да влязат в сградата бяха осуетени, когато военните изстреляха сълзотворен газ, според източника.

Един полицай, участвал в сблъсъците, загина на място, когато избухна сълзотворен газ, каза служителят по сигурността, потвърждавайки, че премиерът Раджапакса и семейството му оттогава са били отведени на неразкрито място.

Сцените последваха вечер на насилствени сблъсъци в столицата на Шри Ланка Коломбо в понеделник, по време на които загинаха най-малко седем души според полицията, въпреки че не е ясно дали всички смъртни случаи са пряко свързани с протестите.

В резултат на сблъсъците са ранени и около 217 души, съобщиха местните здравни власти.

Министър-председателят Махинда Раджапакса подаде оставка в понеделник вечерта, малко след като беше наложен полицейски час в цялата страна. Полицейският час дойде, след като телевизия на живо показа кадри на поддръжници на правителството, въоръжени с тояги, които бият протестиращи на няколко места в столицата, включително в парка Galle Face Green, и събарят и изгарят палатките им. Десетки домове бяха запалени в цялата страна на фона на насилието, според свидетели, с които „CNN“ разговаря.

Паркът се превърна в точка на фокус за протестиращите, които от седмици демонстрират срещу предполагаемото неправилно третиране на правителството по повод икономическа криза, която доведе до покачване на цените на ежедневните стоки и широко разпространен недостиг на електроенергия.

Според екипа на „CNN“ на място са били разположени въоръжени войски, докато на видеозаписи се вижда, че полицията изстрелва сълзотворен газ и водни оръдия, за да разпръсне протестиращите.

„Сега сме безпомощни, молим за помощ“, заяви пред „Агенция Ройтерс“ Пасинду Сенанаяка, антиправителствен протестиращ, докато черен дим излизаше от горяща палатка наблизо и части от протестния лагер лежаха в безпорядък.

Полицията обвини и протестиращите в насилие, заявявайки, че са нападнали автобуси, превозващи местни служители до Коломбо за среща с премиера.

След хаотичните сцени правителството въведе полицейски час в целия остров и скоро след това 76-годишният премиер подаде оставка. Той коментира случващото се така:

„Множество заинтересовани страни посочиха, че най-доброто решение на настоящата криза е формирането на временно правителство с всички партии. Затова подадох оставката си, за да могат да се предприемат следващите стъпки в съответствие с Конституцията.“

Все още обаче остава неясно дали полицейският час и неговата оставка ще бъдат достатъчни, за да запазят капака на все по-нестабилната ситуация в 22-милионната страна.

Много протестиращи казват, че крайната им цел е да принудят президента Готабая Раджапакса – братът на премиера – да се оттегли, нещо, което той досега не е показал никакви признаци да прави. Президентът осъди насилието в публикация в Twitter, но се въздържа да разпределя вината. Той написа:

„Категорично осъждам насилствените действия, извършвани от тези, които подбуждат и участват, независимо от политически пристрастия. Насилието няма да реши настоящите проблеми.“

Във вторник Human Rights Watch заяви, че използването на насилие от страна на поддръжници на правителството е предизвикало „опасна ескалация, увеличавайки риска от по-нататъшно смъртоносно насилие и други злоупотреби“.

Минакши Гангули, директор за Южна Азия в Хюман Райтс Уоч, призова правителството „да защити правото на мирен протест“. Гангули изтъкна:

„От жизненоважно значение е силите за сигурност да зачитат напълно правото на мирни събрания и отговорните за насилието да бъдат подведени под отговорност.“

В продължение на седмици Шри Ланка се бори с най-тежката си икономическа криза, откакто островната държава получи независимост през 1948 г., оставяйки в недостиг за храна, гориво, газ и лекарства, а цената на основните стоки скочи до небето.

Магазините в страната бяха принудени да затворят, защото не могат да пуснат хладилници, климатици или вентилатори, наред с това войници бяха разположени по бензиностанциите, за да успокоят клиентите, които трябва да се редят с часове на опашка в жарката жега, за да напълнят резервоарите си. Някои хора умряха в очакване.

Протестиращите в Коломбо за първи път излязоха на улиците в края на март, настоявайки за действия и отговорност на правителството. Правителството наскоро беше хвърлено в хаос, когато министрите масово се оттеглиха.

Миналия петък президентът Раджапакса обяви извънредно положение след схватки близо до парламента на страната, но общественият гняв продължава да ескалира.

Семейство Раджапакса доминира в политиката на Шри Ланка повече от две десетилетия. Оставката на министър-председателя Махинда Раджапакса идва, тъй като няколко други членове на семейството, които преди това заемаха постове на ниво кабинет, също бяха принудени да се оттеглят. Президентът Готабая Раджапакса е единственият останал член на семейството, който все още е на власт.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments