Русия заграбва селскостопански превозни средства от Украйна

0
66
Селскостопанска техника
Селскостопанска техника. Снимка: Pixabay

Според разказ на украински бизнесмен от района, руските военни сили в окупирания град Мелитопол са заграбили цялото оборудване от магазин за селскостопанска техника и са го изпратили в Чечения. След като са изминали повече от 700 мили обаче крадците са установили, че не могат да използват оборудването, тъй като то е заключено дистанционно, пише „CNN“.

През последните няколко седмици се увеличават сигналите за кражби на селскостопанска техника, зърно и дори строителни материали от руските военни сили, както и за мащабни грабежи на жилища. Случаят с изнасянето на скъпоструващо селскостопанско оборудване от автоцентъра на „John Deere“ в Мелитопол обаче говори за все по-организирана операция, при която дори е бил използван руски военен транспорт.

Екип на „CNN“ научи, че оборудването е било изнесено от в Мелитопол, който е окупиран от руските сили от началото на март. Общата му стойност е близо 5 милиона долара. Само комбайните са на стойност 300 000 долара всеки. Медията не назовава името на контакта в Мелитопол, запознат с подробностите по случая, от съображения за сигурност.

Част от машините са били отнесени в близко село, но останалата е поела на дълъг път по суша към Чечения, на разстояние повече от 700 мили. Усъвършенстването на машините, които са оборудвани с GPS, означава, че движението им може да бъде проследено. Последно те са проследени до село Захан Юрт в Чечения. Оборудването, пренесено там, включващо голям брой комбайни, може да се управлява дистанционно. Според свидетели, когато нашествениците закарали откраднатите комбайни в Чечения, те разбрали, че не могат дори да ги запалят, защото управлението на машините било заключено дистанционно. Понастоящем оборудването се намира във ферма близо до град Грозни, но изглежда, че руските сили са се свързали с консултанти в Русия, които се опитват да отключат защитата на превозните средства. 

Други източници от Мелитополска област твърдят, че кражбите, извършени от руските военни сили, са обхванали и голямо количество зърно, съхранявано в силози, в регион, в който се произвеждат стотици хиляди тонове реколта годишно. Един от източниците сподели пред „CNN“, че окупаторите предлагат на местните фермери да споделят печалбите си в съотношение 50% към 50%“, но фермерите, които се опитват да работят в районите, окупирани от руските войски, не могат да извозват свободно продукцията си. По повод на това мъжът споделя:

Нито един асансьор не работи, нито един от също. Няма как да изнесем това зърно от окупираната територия. Ето защо руските сили просто вземат зърното. Крадат го, пренасят го в Крим и това е всичко.“

Миналата седмица кметът на Мелитопол публикува видеоклип, на който се вижда как от града тръгва колона от камиони, за които се твърди, че са натоварени със зърно. По негови думи руските сили са ограбили частните ферми.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments