На фокус в Европейския съвет: Последиците от руската инвазия в Украйна

0
18
Знамена на Украйна и Русия
Знамена на Украйна и Русия. Снимка: Pixabay

Последиците от руската инвазия в Украйна ще са на фокус в парламентарната асамблея в Европейския съвет, съобщиха от правителството в Швеция.

Сесията ще се проведе в хибриден формат – на място в Страсбург и онлайн от държавите-членки. Делегацията на Швеция се състои от 12 души. По време на сесията спешно ще се разисква поемането на отговорност от нарушеното международното хуманитарно право от страна на Русия.

Италианският президент Серджо Матарела е бил поканен да присъства и да отговори на въпроси. Подсекретарят на Италия ще се яви, за да докладва за работата на Комитета на министрите в рамките на председателството на Съвета. Други членове са Дуня Миатович, комисар на Съвета на Европа по правата на човека, която представя годишния си доклад за дейността за 2021 година, и Мария Пейчинович Бурич, генерален секретар на европейския съвет.

Дневният ред включва доклади относно борбата с излагането на деца в порнографско съдържание и предотвратяването на неоправдана и прекомерна сила използвана от служителите на правоприлагащи органи. Освен това ще се разглежда и  борбата с дискриминацията, основана на социален произход.

Докладите са за засилване на стратегическото партньорство между Европейския съвет и ЕС, опазването и насърчаването на действителната демокрация в Европа.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments