Външният министър на Украйна: Случващото се в страната ми е важно за целия регион

0
32
Министър Дмитро Кулеба и министър Теодора Генчовска
Министър Дмитро Кулеба и министър Теодора Генчовска. Снимка: БТА

Бием се не само за безопасността ни, но се борим и за вас, за да може никога да не бъдете изправени пред трагедията на руските опити да окажат въздействие и във вашата страна и да причинят щети, заяви украинският външен министър Дмитро Кулеба, който е на посещение у нас. Той направи коментара си след срещата с българския си колега Теодора Генчовска.

Дипломатът изтъкна, че е наясно с ролята на Русия в българската и в украинската история. По думите му историческа Русия е направила неща, които оставят емоции в съзнанието, но това, което върши в момента, е различно – убива, унищожава, изнасилва, измъчва.

„Това не е Русия, която заслужава съчувствие и разбиране“, категоричен е той и призна, че случващото се в държавата му е изключително важно за бъдещето на целия регион на Черно море.

„Дойдох тук, за да благодаря на българския народ и правителството за това, че приеха бежанци. Осъзнаваме човешкия подход към украинските жени и деца, които избягаха от ужасите на войната. От самото начало на агресията на Русия България последователно подкрепя Украйна в ЕС и НАТО и съм сигурен, че България го прави, защото разбира, че сигурността на Украйна означава и сигурност за България и всички страни на Черно море.“

Външният министър се надява мирът в региона да дойде по-бързо и украинците да посещават България като туристи, а не като бежанци.

Същевременно Генчовска коментира, че за пореден път на срещата е била изразена подкрепата на държавата ни към Украйна.

„България е малка държава и се опитваме максимално да подпомогнем украинския народ. Повече от 91000 украинци в момента са приети в Българи, като 80000 от тях са получи временна закрила. Осъществяваме и хуманитарна помощ за Украйна, БЧК е изпратила помощи за 1,5 милиона евро към момента. МВнР е подпомогнало с 180 000 евра страната, като те са пренасочени през различни хуманитарни организации. Ще продължим да подкрепяме Украйна съобразно нашите възможности.“, отчете още тя.

По-рано беше обявено, че Кулеба ще се срещне и с президента Румен Радев. Двамата ще разговарят на „Дондуков“ 2 утре.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments